Kvůli výpadku nefungoval ráno registr řidičů

Ostrava - Řidiči si ráno nemohli vyřizovat ani vyzvedávat průkazy. Mohl za to celostátní výpadek registrů řidičů. Na ostravském magistrátu čekalo netrpělivě několik desítek lidí. Přitom na začátku týdne bývá na úřadech největší nával a do konce roku musí Ostravané vyměnit téměř 21 tisíc průkazů. Podle ministerstva byla chyba na straně dodavatele systému.

Na dopravním odboru ostravského magistrátu čekalo v pondělí v osm hodin ráno několik desítek lidí, někteří si chtěli vyměnit starý řidičský průkaz za nový. Počítačový systém, se kterým úředníci pracují, ale nefungoval, takže museli odejít s prázdnou.

Mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák potvrdil, že výpadek registru byl v celé republice.  Znovu se systém rozběhl po hodině a půl, o půl desáté. Fronty se pak začaly zmenšovat. „Chyba nebyla na straně magistrátu, ale na straně ministerstva,“ zdůraznila mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. Martin Novák doplnil, že spadl datábázový server. „Příčiny toho zatím zjišťujeme,“ řekl. Nejde o první výpadek počítačového systému Ministerstva dopravy. Loni v létě začal kolabovat nový centrální registr vozidel a do dnešního dne systém neběží na sto procent.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)