Režisér Petr Václav natáčí v Přednádraží film o Romech

Ostrava - Cesta ven je nový celovečerní film o Romech a s Romy, který teď natáčí Česká televize a Molokofilm v koprodukci s francouzskou společností Cinema Defacto. Režisér Petr Václav, kterého diváci znají díky oceněnému snímku Marian, si vyhlédl autentické herce a reálná místa. Jako kulisa příběhu o mladém romském páru, kterému se nedaří normálně žít, posloužila i ostravská lokalita Přednádraží.

Tříletou Sáru našli filmaři v jedné z ostravských ubytoven. Ve filmu Cesta ven hraje dceru hlavní hrdinky Žanety. Její představitelka Klaudia Dudová je z Ústí nad Labem. Příběhy podobné tomu, ve kterém hraje, vidí kolem sebe každý den. „Jsou tam šlapky, lichváři, slušní cigáni i takoví, kteří se nedokážou přizpůsobit. Není to výmysl, je to tak, jak to je,“ říká Klaudia Dudová.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Režisér Petr Václav si Přednádraží jako dějiště filmu vyhlédl už loni na jaře. To tam ještě žily desítky rodin. Když v srpnu rozhodl obvodní úřad lidi vystěhovat, filmaři se báli, že budou muset hledat jinou lokalitu.  „Zažíváme tady jakýsi konec toho všeho, v tom zániku natáčíme,“ říká režisér Václav.

Vzniku filmu Cesta ven pomáhají i zbývající obyvatelé Přednádraží, kteří se poslední obyvatelný dům snaží zachránit. Elektřina tam teď nejde. Jestli půjde příští podzim, kdy bude film Cesta ven uveden v České televizi, to je otázka. Lidé se ale těší na premiéru v kině, v listopadu tohoto roku.