Zimní sraz Klubu českých turistů v Jilemnici

V Jilemnici se ve dnech 7.–10. 2. 2013 konal XIII. zimní sraz Klubu českých turistů. Město Jilemnice leží v západním podhůří nejvyšších českých hor a bývá označováno také jako brána do Krkonoš nebo kolébka českého lyžování. Vznikla zde lyžařská turistika, působil zde její zakladatel a propagátor Jan Buchar. Více než 120 let zde funguje jeden z nejstarších odborů turistiky a v letošním roce se zde připomíná i stoleté výročí tragického osudu Hanče a Vrbaty při mistrovském závodě na padesát kilometrů.

Slavnostní zahájení třináctého zimního srazu a tím i oslav 125. výročí založení Klubu českých turistů proběhlo na jilemnickém Masarykově náměstí. Účastníci se zde ve čtvrtek 7. února večer sešli, aby společně s Krakonošem, vládcem krkonošských hor a Rampušákem, horským duchem, vládcem a ochráncem Orlických hor otevřeli bohatý program celého srazu, na kterém se Jilemnice podílela.

Počasí zimnímu srazu před jeho konáním příliš nepřálo, i když padající sněhové vločky jako by symbolizovaly, že sněhu na horách je více než dost.

Tras pro turisty bylo připraveno celkem osm, z toho pět lyžařských a tři pěší s různými stupni obtížnosti a náročnosti. Tyto trasy navíc doprovázely další aktivity doprovodného programu srazu. Na start většiny tratí odvážely turisty dle přesně stanoveného harmonogramu autobusy. Celá logistická část srazu byla velmi náročná, ale jak se ukázalo, byla velmi dobře připravena.

Po celou dobu srazu byly také připraveny cenné rady ohledně celého programu. Každý z účastníků se mohl kdykoliv zeptat na vše potřebné v zázemí jilemnické sokolovny. Součástí bohatého programu byla také možnost výstupu k rozhledně na vrchu Žalý, v nadmořské výšce 1 019 metrů nad mořem. Kromě nádherných výhledů na Krkonoše bylo odměnou turistům slaňování z vrcholu rozhledny.

Na štafetovém kolíku zimních srazů přibyla další, třináctá stuha – jilemnická. A pak už byl tento štafetový kolík předán pořadatelům dalšího zimního srazu, který se bude konat za dva roky v Telči.

Reportáž Sáry Tomášové a Martina Krále (zdroj: ČT24)