Provoz na trati zastavil tající sníh

Valašské Klobouky - Neblahý dozvuk zimy zastavil provoz na železnici nedaleko Valašských Klobouk na Zlínsku. Voda z tajícího sněhu poškodila jednu z nejkrásnějších tuzemských železničních tratí. Ještě na konci minulého týdne měla být podle odhadů odborníků její oprava několikadenní záležitostí, teď už je jasné, že potrvá měsíce.

„Vlivem podmáčení z tajícího sněhu se posunul asi 30 metrů dlouhý úsek drážního tělesa,“ uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský.

Na běžnou cestou nedostupné místo vyrazil i štáb České televize. „Abychom problém našli, museli jsme vystoupat na jeden z nejvyšších tuzemských železničních viaduktů. Cesta trvala půl hodiny,“ popisuje reportér Josef Kvasnička.

Na místě je reportérovi hned jasné, proč je doprava na trati uzavřena. Pod pražci, na kterých je trať položena, zeje na několika místech velká díra a koleje se houpají ve vzduchu. „Pustit vlak na takovou trať by bylo hazardem se životy cestujících,“ je reportérovi hned jasné.

„Budeme muset odstranit nejen koleje, ale i celý kolejový spodek, tzv. násyp. V tuto chvíli nevíme, jak náročné to bude,“ nedokáže odhadnout znovuobnovení provozu mluvčí Ptačinský. Zatím je trať uzavřena na 45 dní. Všechny vlaky mezi Valašskými Klobouky a Vlárským průsmykem nahrazují autobusy.

No comment: podemletá železnice (zdroj: ČT24)