Šéf kroměřížského soudu Marák boural opilý

Kroměříž – Bezmála půl promile alkoholu naměřili policisté předsedovi kroměřížského okresního soudu Petru Marákovi, když mu dali dýchnout po dopravní nehodě. Do Marákova auta narazil v úterý v podvečer kamion. Marák se možná vyhne řízení u kárného senátu, který by ho v krajním případě mohl zbavit taláru. Informaci o nehodě jako první přinesl deník MF Dnes.

K nehodě došlo v úterý v podvečer na Husově náměstí v Kroměříži. To, že Marák pil, České televizi přiznal. „Vařil jsem večeři a při tom jsem si dal dvě dvojky vína. Pak mi zavolala žena, že jí není dobře, jestli bych pro ni přijel do práce. Aniž bych si uvědomil, že jsem pil, jsem usedl za volant,“ tvrdil Marák.

Cestou zpátky domů do něj narazil kamion. „Řítil se z vedlejší silnice a já jsem si říkal, že snad zastaví, ale on nezastavil. Chytil mi celý zadek auta, to se otočilo a zůstalo stát. Nikomu se ale nic nestalo,“ popsal předseda soudu.

Telefonát s předsedou kroměřížského soudu Petrem Marákem (zdroj: ČT24)

Policisté mu v tu chvíli naměřili v dechu 0,44 promile alkoholu. „Oba řidiči se dopustili přestupkového jednání a bude zahájeno správní řízení,“ řekla mluvčí kroměřížské policie Simona Kyšnerová.

Dříve podobné přestupky soudců řešil i kárný senát, který je mohl zbavit funkce. Nově ale o tom, zda případ bude vedle policie projednávat i kárný senát, rozhoduje jeho nadřízený. V případě Petra Maráka je to předseda Krajského soudu v Brně Jaromír Pořízek. ČT se dnes odmítl vyjádřit s tím, že o případu má zatím informace pouze z médií.

Sám Marák věří, že nehoda jeho kariéru soudce neovlivní. „Je to přestupek jako každého jiného občana. Dostanu pokutu, zákaz řízení, ale myslím si, že by to nemělo mít dopad na moji práci,“ dodal.