Vítěz základní části Zlín zdolal na úvod čtvrtfinále Vítkovice 3:1

Zlín - Hokejisté Zlína vstoupili vítězně do čtvrtfinále extraligového play-off, když porazili Vítkovice 3:1. Až do poloviny zápasu se hrálo bez branek, dva góly vítěze základní části následně obstarali v přesilovkách Tomáš Linhart s Petrem Holíkem. Na čestný úspěch Vítkovic z hole Vladimíra Svačiny poté odpověděl Antonín Honejsek. Série bude pokračovat druhým utkáním v pondělí opět ve Zlíně.

Domácí kouč Vlach se musel obejít bez gólmana Horčičky, obránce Matějíčka a forvarda Melenovského, hosté postrádali útočníky Ujčíka s Klimkem a naopak se do jejich sestavy vrátil zadák Malík. Úvodní vhazování vhodil Miroslav Okál, jenž byl dlouholetým kapitánem zlínského mužstva.

A byli to právě Zlínští, kdo vlétl do duelu hodně zostra, takže gólman Šindelář se při střelách Čajánka, Lešky a Balaštíka měl co ohánět. Do dobré šance se dostal i hostující Strapáč, ale Sedláčka v brankovišti domácích nepřekonal.

Vynutil si alespoň faul. Na začátku přesilovky rozvlnil Barinka ranou od modré čáry boční síť zlínské branky. Na opačné straně nasbíral v oslabení cenné sekundy Urbanec, jenž vyslal tvrdou střelu do připraveného Šindeláře.

Před polovinou třetiny si domácí vytvořili drtivý tlak, ze kterého vytěžili i svoji první přesilovku. Čajánek, Honejsek ani Leška ale nedokázali vítkovického brankáře překonat. Ke skórování nepomohly domácím ani další dvě početní výhody.

Také po změně stran byla hra rozkouskovaná vlivem častých vyloučení. Hrdinou Vítkovic byl Šindelář, jenž srdnatě odolával tlaku domácích, jež třímali otěže zápasu. V polovině duelu ale Šindelář přece jen kapituloval, když Zlínští udeřili v přesilovkách. Nejprve Linhart otevřel skóre zápasu střelou do horního růžku a po něm proměnil svůj brejk Holík.

Berani trápili soupeře i nadále, avšak bez gólového vyjádření. Po druhé dvacetiminutovce ovšem nebyl rozdíl ve skóre větší především kvůli výtečně chytajícímu vítkovickému brankáři.

V úvodu poslední části se Vítkovice dostaly na dostřel díky trefě Svačiny, jenž pohodlně skóroval přes ležícího Sedláčka. Poté si několik šancí vytvořili Berani, kteří se ale trápili v koncovce. Následně při hře ve čtyřech na obou stranách Svačina přestřelil zlínskou branku.

Vzápětí ujeli do přečíslení dvou na jednoho Zlínští a v ukázkové kombinaci Holík nezištně přihrál Honejskovi, jenž zblízka pohodlně poslal puk do odkryté branky. Tento náskok svěřenci trenéra Vlacha již uhájili a ujali se vedení v sérii.

Sestřih utkání Zlín - Vítkovice (zdroj: ČT24)

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 1. zápas:

PSG Zlín - HC Vítkovice Steel 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
30. Linhart (Hamrlík, Leška), 34. Holík (Honejsek, Urbanec), 54. Honejsek (Holík) - 46. Svačina (Bartánus). Rozhodčí: Hradil, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:9, Kolouch (Vítkovice) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 6663. Stav série: 1:0. Sestavy:

Zlín: J. Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Urbanec, Tesařík, Horák, Řezníček - Balaštík, Leška, F. Čech - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Kubiš, Holík, Köhler - Okál, Šlahař, Ondráček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Vítkovice: Šindelář - R. Stehlík, Barinka, Sloboda, Voráček, Kudělka, Malík, L. Kovář, Rehák - Szturc, Burger, J. Káňa - Huna, Roman, Svačina - Strapáč, R. Hruška, Húževka - Šedivý, Kolouch, Bartánus. Trenéři: Oremus a Svozil.

Juraj Jurík (trenér Zlína): „První třetina byla taková oťukávací a na nás byla poznat delší herní pauza. Hráčům nemůžeme upřít bojovnost, ale bylo to z naší strany syrové. Především v přesilovkách nám chyběla zručnost a herní praxe. Od druhé třetiny šel náš výkon nahoru. Pohybem jsme si vynutili spoustu přesilovek, z nichž jsme dvě využili. V poslední třetině jsme chtěli výsledek pohlídat. Laxností jsme soupeře pustili do zápasu. Pak jsme opět zvýšili obrátky a přidali třetí gól. Jsme rádi za první bod, ale série bude ještě dlouhá.“

Peter Oremus (trenér Vítkovic): „Těší nás, že jsme domácím byli dvě třetiny vyrovnaným soupeřem. Počet našich vyloučení byl velký a na tom musíme zapracovat. Druhá třetina nám utekla a rozhodla o výsledku. Se Zlínem jsme v ní hráli nahoru a dolů a takto hrát nemůžeme. Rozhodlo, že jsme byli neškodní ve hře dopředu, kde jsme nevytvořili nic. Hráli jsme na čtyři pětky a na hráčích jsem únavu neviděl, tak se na nic nechceme vymlouvat.“