Koncertu jazzové hvězdy Chicka Corey aplaudoval vyprodaný sál

Brno – Úvodním koncertem a zároveň největším lákadlem letošního JazzFestu Brno se stal nedělní koncert jazzového klavíristy Chicka Corey. Držitel dvaceti cen Grammy v jihomoravské metropoli představil novou kapelu i písně z alba, které má vyjít v létě. Hlavní část festivalu se koná od 4. do 30. dubna.

„Chick Corea je hvězda světového formátu. Nasbíral dvacet cen Grammy, je to uznávaný muzikant a jeden z deseti největších jazzmanů,“ popsal výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo.

Do Brna přijel Chick Corea spolu s novou kapelou - představil bubeníka Marcuse Gilmora, baskytaristu Hadriena Ferauda, saxofonistu Tima Garlanda a kytaristu Charlese Alturu. Všichni patří spíše mezi mladší hudebníky, zatímco jednasedmdesátiletý Chick Corea začal svoji kariéru už v 60. letech.

Corea představil nové písně z připravovaného alba. „Měl jsem možnost slyšet z něj malé ukázky. Jeho dobrý zvykem je fúze jazzu, rocku, latinskoamerické hudby a dalších stylů, a to dodržel,“ řekl dramaturg festival a umělecký ředitel Vilém Spilka.

NO COMMENT: Koncert Chicka Corey v Brně (zdroj: ČT24)

Koncert jazzové hvězdy přilákal do kongresového sálu Boby centra stovky lidí. Lístky se vyprodaly během několika týdnů, a pořadatelé tak ještě na poslední chvíli uvolnili několik desítek vstupenek na stání. „Jazzu samozřejmě nejvíc sedí zakouřený klub, ale Chick Corea je natolik velká hvězda, že v takovém prostředí pro malý počet lidí by lístky musely stát desítky tisíc korun,“ dodal Spilka. Další koncerty festivalu, jehož hlavní část se koná v dubnu, bude hostit Janáčkovo divadlo, divadlo Reduta, ale také řada klubových scén.

Dvanáctý ročník Jazzfestu Brno nabídne po Chicku Coreovi i řadu dalších vynikajících muzikantů. Pozvání přijali například fenomenální pianisté Craig Taborna a Shai Maestra, saxofonisté Davida Binney, Scott Robinson nebo zpěvačka Roberta Gambarini. Z českých interpretů vystoupí například Dan Bárta a Robert Balzar Trio nebo Martin Brunner Trio.

Podrobný program je k dispozici na webu JazzFestu Brno 2013.