Divadlo shání vojáčky, tanky a jiné hračky pro inscenaci Šaryk vzpomíná

Ostrava - Pes Šarik, který byl věrným druhem čtyř statečných polských tankistů, bude ústřední postavou chystané inscenace v Divadle loutek Ostrava „Šaryk vzpomíná“. Autoři divadelní hry na motivy románu polského spisovatele a novináře Janusze Przymanowského Marek Pivovar a Radovan Lipus teď shánějí pro připravovanou inscenaci staré hračky s vojenskou tématikou. Děj se odehrává ke konci 2. světové války.

Divadlo loutek vyhlásilo na hračky sbírku. „Možná mají vaše odrostlé děti hračky, které už nepotřebují, ale je vám líto je vyhodit? Přijmeme darem jakékoliv hračky s vojenskou tématikou - vojáčky, samopaly, letadla, vrtulníky a podobně, a to i poškozené nebo nefunkční,“ uvedla produkční ostravských loutkařů Ivana Kytlicová.

Hračky, které se mohou stát hrdiny nového představení, mohou lidé odevzdávat až do 5. dubna v pokladně divadla, a to ve všední dny od jedenácti do jedné odpoledne, poté od dvou do půl šesté. „Všechny dárce hraček zaevidujeme, po ukončení sbírky uděláme slosování a výherce odměníme vstupenkami na premiéru, která bude 24. května na alternativní scéně divadla,“ doplnila Kytlicová.

Plastoví vojáčci
Zdroj: ČT24

Román Janusze Przymanowského o čtyřech tankistech a německém ovčákovi v Československu zpopularizoval televizní seriál Čtyři z tanku a pes, který podle jeho knihy natočila polská televize v šedesátých letech. Seriál měl 21 dílů a byl nezvykle akční. Tankisté prožívali na cestě za osvobozením spoustu bojových a jiných dobrodružství. Ani ve smrtelném nebezpečí jim nechyběl humor. Chystaná inscenace bude postavená na mimořádném psovi a jeho vzpomínkách na příhody Janka, Gusty, Grigorije a dalších bojovníků.