Ostravskou výstavu Jan Zrzavý Božská hra vidělo skoro 31 tisíc lidí

Ostrava – Výstava Jan Zrzavý Božská hra, která skončila tuto neděli, byla nejúspěšnějším výstavním počinem Galerie výtvarného umění v Ostravě v historii. Vidělo ji bezmála třicet jedna tisíc návštěvníků. „V posledním týdnu stoupla průměrná denní návštěvnost na devět set osob. Expozice přilákala mnoho lidí z regionu, ale také ze středních a západních Čech a příhraničí,“ uvedl ředitel galerie Jiří Jůza.

Výstava přinesla nový pohled na tvorbu i osobnost známého umělce, kterého díky množství děl z různých období představila ve větší šíři než doposud. „Vystavili jsme celkem dvě stě padesát věcí Jana Zrzavého, a to včetně běžně nepřístupných prací ze soukromých sbírek. Exponáty zapůjčilo 24 veřejných institucí a několik soukromých sběratelů,“ řekla mluvčí galerie Jana Šrubařová. Na kvalitě celého projektu se podepsali přední čeští kunsthistorikové – Lenka Bydžovská, Vojtěch Lahoda, Zuzana Novotná a Karel Srp, kteří výstavu připravili ve spolupráci s Galerií výtvarného umění v Ostravě a Národní galerií v Praze.

„O výstavě jsem slyšel, tak jsem přijel. A jsem velmi spokojený, i když v galerii byl docela velký nával. Krásná výstava. A je to poprvé, co jsem speciálně kvůli nějaké výstavě přijel do Ostravy,“ uvedl Jiří Macharáček, který stihl zvednout návštěvnost expozice těsně před jejím ukončením.

Podobně úspěšné byly zatím další dva projektu Domu umění. Sváry zření/Fasety modernity na přelomu 19. a 20. století 1890-1918 zhlédlo třicet tisíc lidí, na třetím místě jsou Černá slunce/Odvrácená tvář modernity 1927-1945, kterou vidělo dvacet osm tisíc lidí.

Galerie zaznamenala i mimořádný úspěch doprovodných programů, komentovaných prohlídek a vzdělávacích programů pro školy, které výstavu Zrzavého doplňovaly.

Od 4. dubna začne v galerii 5. ročník mezinárodního festivalu architektury, designu a umění pod názvem Architektura 2013. Představí tvorbu Le Corbusiera, Radima Ulmanna a projekt zaměřený na prolnutí architektury s hudbou.