Měsíc po tragédii ve Frenštátě pod Radhoštěm

Frenštát pod Radhoštěm - Od tragédie ve Frenštátu pod Radhoštěm uplynul necelý měsíc a příliv pomoci jejím obětem nekončí. Vysoká škola podnikání dnes předala výtěžek sbírky své studentce a zároveň bývalé obyvatelce zničeného domu Beatě Houšťavové. Večer se bude koncertovat pro Frenštát v severočeské Chrastavě. Z Beskyd sem putovaly peníze při povodních před třemi lety, teď zase pomáhají Severočeši.

Před třemi lety proběhla ve Frenštátě benefiční akce pro Chrastavu - město na opačném konci republiky. Severočeši nezapomněli a svou pomoc nyní vracejí. A nejsou sami.

Beáta Houšťavová byla obyvatelkou domu číslo 39. Vysoká škola jí posunuje termíny zkoušek, aby dokončila studium. Dnes přezvala i peníze. Složili se spolužáci. Houšťavovi zatím bydlí v podnájmu. Nemají se kam vrátit. Jejich byt už neexistuje. Na návrat domů stále čekají obyvatelé sousedního vchodu. Výbuch ho poškodil více, než se zdálo. Zpevnění bytovky potrvá ještě asi tři týdny.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Lidé našli azyl u svých příbuzných nebo přátel. Spolu s celým Frenštátem užasle sledují pokračující vlnu solidarity. Podle Pavla Mička, místostarosty Frenštátu pod Radhoštěm, je na účtu pomoci téměř 18 milionů korun a tři sta kanadských dolarů. Částky jsou i v jiných měnách.

A nejde jen o peníze. Ilona Strnadlová z domu číslo 39 už neskladuje zdravotní materiál na podlaze, dárce jí věnoval nové regály. Česká nábytkářská firma zase dodá všem poškozeným nové postele. A na frenštátský benefiční koncert v pátek 22. března se chystá snad celý kraj. Lístky mizí po stovkách.

  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4473/447290.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4473/447288.jpg