Kardinál Vlk: „Papeže vybral Duch svatý, nikoli média“

Řím – Skutečnost, že se papežem stal v Evropě neznámý argentinský arcibiskup Jorge Mario Bergoglio, svědčí o tom, že papeže nevybírala média, ale Duch svatý. V rozhovoru pro ČT24 to uvedl kardinál Miloslav Vlk s tím, že všichni favorizovaní kandidáti na konkláve neuspěli. Jméno František, které nový papež přijal, potom podle Vlka odráží jeho vlastní charakter – je člověk pokorný a má smysl pro chudé.

Pane kardinále, jaká je atmosféra kolem vás? Kde se nacházíte?

Nejsem ve Vatikánu a ani jsem se neúčastnil konkláve, poněvadž je mi jednaosmdesát. Pobývám asi čtyřicet kilometrů od Říma ve městě Rocca di Papa.

Jaké byly vaše pocity ve chvíli, kdy jste se o volbě papeže dozvěděl?

V době, kdy bylo rozhodnutí konkláve ohlášeno, jsem měl před mší ve zdejším kostele, kde bylo pár tisíc lidí. Dozvěděl jsem se to dříve, než jsem začal kázat, a tak jsem lidi oslovil, že jim chci oznámit velkou radost: 'Máme papeže'. Celá bazilika tleskala. Takto jsem zprávu dostal a takto jsem ji předal dál.

Jaká byla reakce po oznámení nového papeže?

Obrovská radost a obrovský aplaus. Lidé měli radost, že už máme papeže, i když jsem jim z jeho životopisu nemohl říci mnoho. Myslím, že byli spokojeni, že si vybral jméno František, protože to je znamení, že si vybral jméno světce, který je pokorný a chudý. Právě to nového papeže charakterizuje - je člověk pokorný a má smysl pro chudé. Zvolené jméno je pro něj zcela signifikantní. Je patrné, že není ani tak teolog, ale je především pastýř a člověk, který se sklání k chudým lidem a má pro ně pochopení.

Znáte ho osobně?

Papeže Františka osobně neznám, jen jsem ho viděl ve shromáždění kardinálů. Nebyl v kurii (tzn. vatikánské správě – pozn. red.), nebyl kuriální kardinál, a v Římě jsem proto neměl příležitost se s ním setkat.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner uvedl, že nového papeže osobně nezná, a vy jste tak už druhý vysoký církevní hodnostář v České republice, který s ním nemá zkušenost. Není to znak mezery mezi katolickou církví v Evropě a v Latinské Americe?

Domnívám se, že ne. Mezi kardinály, kterých je asi 207, se pochopitelně všichni neznáme a setkáváme se jedině, když jsou kardinálové jmenováni. Jestliže nemá žádné funkce ve vatikánské kurii, nebývá příležitost se setkat.

Účastnil jste se minulého konkláve, které zvolilo papeže Benedikta XVI. podobně rychle. Co za rychlou volbou stojí?

U kardinála Ratzingera to bylo velmi jasné, byl děkanem kardinálské konsistoře a měli jsme ho před sebou. Když jsme po smrti papeže jeli do Říma a zasedali jsme na shromážděních, byl stále před námi a pohřbíval papeže, byl před našima očima, když se sloužila mše na začátku konkláve, byl to on, kdo ji sloužil, byl dědictvím Jana Pavla II., všechny tyto okolnosti způsobily, že byl rychle zvolen.

Je pro vás dnešní volba překvapením?

Musím říci, že ano. Byla to volba Ducha svatého. Nebyl kandidátem médií. Nikde jsem neviděl, že by média vyzdvihovala jeho jako kandidáta - měli řadu jiných kandidátů, ale žádný z nich nebyl zvolen. Tento papež je kandidátem a volbou Ducha svatého, ne médií.

Jde o prvního papeže řádu Tovaryšstva Ježíšova, tedy jezuitů. Znamená to pro církev něco zásadního?

Skutečnost, že je jezuita, velký význam při volbě neměla.

(Redakčně kráceno)