Ostrava, den druhý - na sjezd ČSSD dorazil slovenský premiér Fico

Ostrava - Druhým dnem pokračuje sjezd sociálních demokratů v ostravské hale Gong. Na pořadu dne jsou debaty o programu, kterým chce ČSSD oslovit voliče zejména ve sněmovních volbách, nebo změny stranických stanov. Rozhodne se také, kdo obsadí zbývající ženský post v předsednictvu strany. Dnešní vzácnou návštěvou je slovenský premiér Robert Fico. Již včera sjezd rozhodl o předsednictvu strany, mandát obhájil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka i jeho 1. místopředseda Michal Hašek. Z vedení strany naopak vypadl neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Dienstbier.

Poslední post v předsednictvu podle stranických stanov obsadí žena, jejíž jméno má být známo právě dnes. Ani jedna z kandidátek v páteční volbě neobdržela dostatek hlasů a volba tak pokračuje. Delegáti budou volit mezi nynější místopředsedkyní Marií Benešovou a první místopředsedkyní Senátu Alenou Gajdůškovou.

Obě kandidátky krátce po 9:30 znovu vystoupily s krátkými projevy. Benešová v první volbě získala 271, tedy o dva hlasy více než Gajdůšková. Delegátům opět nabídla dlouholeté zkušenosti s boji proti korupci a zdůraznila, že v případě zvolení se bude této oblasti dále usilovně věnovat. Gajdůšková zmínila, že bude nadále bojovat za hodnoty sociální demokracie. „Ano, jsem idealistka, proto se obracím na vás, protože to rozhodnutí je ve vašich rukou. A já slibuji, že vždy budu loajální vůči sociální demokracii. Posím o vaší podporu,“ řekla místopředsedkyně Senátu.

Delegáti si včera zvolili do čela strany dosavadního předsedu Bohuslava Sobotku a statutárního místopředsedu Michala Haška. Oba deklarovali svůj zájem vyhrát pro sociální demokracii volby do Poslanecké sněmovny, které by měly proběhnout na příští rok počátkem léta.

  • Bohuslav Sobotka: Můj úkol je jasný: Vyhrát volby do Poslanecké sněmovny a sestavit vládu se sociálnědemokratickým programem. Po osmi letech v opozici dlužíme našim sympatizantům a voličům volební vítězství. Tento dluh jsem připraven splatit. (Více ze Sobotkova projevu čtěte zde)
  • Michal Hašek: Slibuji, že nadále chci být s předsedou strany Slávkem Sobotkou ve společném tandemu a pracovat na co nejlepším výsledku pro sociální demokracii a pro naši nádhernou zemi. (…) Jsem připraven být zlým mužem sociální demokracie - směrem k našim protivníkům, protože častokrát si to opravdu zaslouží. (Více z Haškova projevu čtěte zde)

Dienstbiera vystřídal Chovanec

Jasná jsou po včerejším jednání i jména čtyř z pěti místopředsedů. Stranické vedení doplnili Lubomír Zaorálek, Martin Starec, Zdeněk Škromach a nově také plzeňský hejtman Milan Chovanec. Z předsednictva strany naopak vypadl prezidentský kandidát Jiří Dienstbier; patřil přitom mezi blízké spolupracovníky předsedy strany Bohuslava Sobotky, který o Dienstbierovo zvolení delegáty sjezdu také nepřímo požádal (o volbě předsednictva čtěte zde).

Podle hlasů, které zaznívaly v kuloárech ostravského kongresového centra Gong, měli straníci Dienstbierovi za zlé jeho individualismus a kritiku někdejšího šéfa ČSSD Miloše Zemana před prvním kolem prezidentské volby.

  • Jiří Dienstbier: Moje názory v předvolebním klání samozřejmě mohly být podstatný faktor. Na druhou stranu i s tímto vědomím bych se zachoval stejně, protože jestliže zastávám nějaké postoje před prvním kolem prezidentské volby, tak nebudu obracet.
  • Bohuslav Sobotka: Obávám se, že trochu zvítězila sebevražedná tendence a Jiří Dietstbier neprošel. Pro mě to určitě zklamání je, protože si myslím, že Jiří Dientsbier patří do vedení sociální demokracie. Ale rozhodli delegáti, a to musí respektovat i předseda strany.Vypadl prezidentský kandidát Jiří Dienstbier.

Sjezdové ohlasy v tisku opanoval Zeman

Lidové noviny akcentují především sjezdový projev Miloše Zemana. Hovoří o tom, že prezident ČSSD „uhranul“, na sjezdu se  „pasoval na hlavního hybatele a zároveň vítěze víkendového dění“ a delegáty si „ochočil“, když se vládní duo Sobotka-Hašek přihlásili k Zemanově vizi o jednobarevném kabinetu ČSSD. K volebním ambicím strany i Sobotkovu deklarovanému závazku nezískávat hlasy populisticky, se LN staví mírně skepticky: „Sociální demokraté nám mohou malovat leccos, realita bude samozřejmě (jako vždy) jiná.“

Mladá fronta DNES si vedle Zemanovy přítomnosti všímá i neúspěchu Jiřího Dienstbiera. „Důležitá zpráva z ostravského sjezdu ČSSD: Jiří Dienstbier, nejpopulárnější politik strany, už není místopředsedou,“ uvádí deník, který Dienstbierův debakl dává do souvislosti s jeho kritikou Miloše Zemana. Cituje také nejmenovaného delegáta sjezdu: „Tady by dneska vyhrála i Zemanova rohožka.“

Také Právo sleduje přítomnost Miloše Zemana na ostravském sjezdu a uvádí, že „prožil triumfální, byť dočasný, návrat na půdu ČSSD“. Deník zdůrazňuje také silný mandát, který získal Bohuslav Sobotka – podpořilo ho 84 procent delegátů. Podle komentátora Alexandra Mitrofanova je tak Zemanova vstřícnost pragmatickým gestem, „prezident nabídl spojenectví síle,“ uvádí.

Shrnutí 1. dne sjezdu ČSSD (zdroj: ČT24)