Chatu Libušín čeká rekonstrukce

Pustevny – Chata Libušín, památka, která bezpochyby patří mezi největší skvosty Beskyd, je v havarijním stavu. Provozovatel, majitel i statik však uklidňují, turistům nehrozí nebezpečí a s příchodem jara začne částečná rekonstrukce.

Chata, kterou navrhnul architekt Dušan Jurkovič, stojí i se svou „sestrou“ Maměnkou na Pustevnách už od roku 1898, slavnostní otevření však bylo v roce 1899. Společně přestály i hrozbu demolice v devadesátých letech. Nyní je však Libušín opět v ohrožení – celá budova se začala naklánět.

„Na vině jsou zetlelé trámy. Celý objekt si mírně sedá, proto je oprava opravdu nutná,“ řekl Milan Gesierich, technický náměstek Valašského muzea, které Libušín vlastní. S příchodem jara má začít rekonstrukce, během které tesaři budovu přizvednou a vymění trámy.

„Začneme hned, jak se zlepší počasí. Předpokládáme někdy v dubnu, možná v květnu. Jak dlouho oprava potrvá, zatím přesně nevíme, ale určitě bude snahou, aby byla rychlá,“ řekl Gesierich z Valašského muzea.

K několika zásahům už v chatě došlo. V unikátní valašské jídelně vymalované kresbami podle návrhu Mikoláše Alše podepírají strop dvě dřevěné stojky. Po natření vypadají, jako by odjakživa byly součástí historické jídelny.

Turistům nebezpečí nehrozí. Shodují se na tom statik, vlastník i provozovatel Libušína. „Díky podepření je konstrukce bezpečná. Problém je v tom, že trámy leží přímo na základech, a když zaprší, tak vinou vody dřevo zahnívá,“ řekl statik Josef Pacula.

Dodal, že při vzniku musela konstrukce objektu udělat ústupky uměleckému vyznění stavby. „Navíc k Libušínu schází původní stavební dokumentace. Prý leží někde v Bratislavě, Jurkovič byl Slovák, tak by bylo vhodné, kdyby byla zapůjčena nebo zkopírována. Pak bychom o stavbě věděli mnohem více,“ přeje si Pacula.

Jakmile Libušín obsadí řemeslníci, turisté oželí část dřevěnice. Uzavřena bude zdobná jídelna. „Druhá jídelna ale zůstane v provozu. Lidé se nemusejí obávat,“ uvedl provozovatel restaurace Vít Pavel.

Pro turisty jsou Libušín se sousední Maměnkou téměř posvátné stavby. „Libušín opravdu patří mezi symboly Pusteven, zaslouží si mimořádnou pozornost a péči,“ potvrdil čestný předseda Pohorské jednoty Radhošť Jan Šrubař.