Ostravští kriminalisté odhalili gang zlodějů aut

Ostrava - Ostravští kriminalisté odhalili trojici podezřelou ze spáchání série krádeží vozidel. Dva muži ve věku 37 a 36 let a dvaadvacetiletá žena podle předběžných odhadů způsobili škodu za zhruba dva miliony korun.

Policie je zadržela před několika dny, řekla dnes ČTK ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Kriminalisté na odhalení skupiny pracovali zhruba čtvrt roku a zadrželi je s využitím policistů ze specializovaných útvarů, a to bezprostředně po jedné z krádeží v Ostravě.

Nejstaršího ze zadržených policie obvinila z poškození cizí věci a krádeže. „Muž je podezřelý z 24 skutků, kdy měl odcizit či pokusit se odcizit osobní motorová vozidla, z toho jednou přívěsný vozík,“ uvedla Holčáková. Dodala, že auta kradl takzvaně na zakázku a následně je prodával. Krádeže si u něj podle ní objednával mladší z mužů rovněž obviněný z krádeže.

„Získané částky nebyly, vzhledem ke způsobeným škodám, příliš vysoké,“ podotkla Holčáková. Muž totiž za krádeže vozidel, které podle policie neodcizoval pouze v Ostravě, ale i dalších městech regionu, inkasoval nejčastěji od 8000 do 15.000 korun. Vozy byly následně demontovány a rozprodávány na náhradní díly. Nejčastěji se zaměřoval na vozy značky Škoda.

Muž se ke krádežím přiznal, kriminalistům rovněž popsal způsob krádeží i to, jak se vozy naučil krást.

Na trestné činnosti se podílela i jeho dvaadvacetiletá družka, která už byla obviněna z krádeže, a to ve 22 případech.

Dvojici, která auta přímo kradla, hrozí trest od dvou do osmi let, šestatřicetiletému muži pak až pětileté vězení. Oba muži byli vzati do vazby. Starší z mužů už byl za krádeže několikrát odsouzen. V březnu měl nastoupit opět do vězení.

Kriminalisté škodu zatím odhadují na zhruba dva miliony korun, s vozidly zmizely i některé věci, které tam jejich majitelé zanechali. Výše škody se bude ještě upřesňovat a policie ani nevyloučila, že by se ještě mohl rozšířit i počet ukradených aut, který má trojice na svědomí. Policie má totiž zatím zadokumentováno zhruba roční působení gangu.

Právě krádeže aut patří k trestným činům, jejichž počet loni v Ostravě vzrostl. O zadržení skupiny pachatelů už minulý týden hovořil ředitel Městského ředitelství policie Ostrava René Dočekal, který však nechtěl o případu mluvit podrobně. Uvedl však, že zadržením těchto lidí by se mohla tato trestná činnost snížit.