Vladimír Franz skládá hudbu pro nový Sen noci svatojánské

Ostrava – Skladatel a výtvarník Vladimír Franz spolupracuje s Národním divadlem moravskoslezským na další inscenaci. Po dramatu Smrtihlav přijal nabídku složit hudbu k nové inscenaci nesmrtelné komedie Williama Shakespeara Sen noci svatojánské, kterou v režii Petera Gábora připravuje činoherní soubor Národního divadla moravskoslezského. Scénu a kostýmy vytvořila Katarína Holková, hudbu složil Vladimír Franz.

„Sen noci svatojánské stále láká tvůrce svojí barvitostí, hudbu pro něj napsalo mnoho velkých skladatelů, Mendelssohn, Britten a další, takže nabídka ostravského divadla je i pro mne samozřejmě výzvou,“ říká Franz, všestranný umělec, vysokoškolský pedagog, autor oper, šestinásobný držitel Ceny Alfréda Radoka i bývalý kandidát na prezidenta republiky, který oslovil desetitisíce lidí.

Při skládání hudby pro alžbětinskou komedii vychází ze stanoviska, že lidé stále hledají zpátky cestu k přírodě jako ke svému východisku. V dnešní době se však člověk chová jako by byl pánem všeho, což se nakonec staví proti němu. „Snažil jsem se o jakousi extázi přírody, z níž jsme vzešli, o zhuštěnou radost, že žijeme, že jsme tady, ale zároveň jsme si vědomi nebezpečí,“ vysvětluje Vladimír Franz svůj přístup. Používá klasické hudební prostředky i elektronické prvky.

Komedie, která během jedné magické letní noci odhaluje tajemství přírody, lidí a lásky, má premiéru v Divadle Jiřího Myrona 11. dubna. V hlavních rolí diváci uvidí Tomáše Jirmana, Ladu Běláskovou, Aleše Bílíka, Igora Orozoviče, Veroniku Lazorčákovou, Petru Lorencovou, Vladimíra Čapku a další.