Jih Moravy se potýkal s následky sněhové kalamity

Brněnsko - Až 35 centimetrů nového sněhu napadlo během včerejška a noci na některých místech v Brně a okolí. Silničáři se celou noc snažili následky sněhového přívalu odstranit, ale nad ránem začalo znovu sněžit a čerstvého sněhu přibylo. Neprůjezdné byly komunikace Bílovice nad Svitavou-Adamov a také Deblín-Tišnov. V noci také byly v obou směrech neprůjezdné buchlovské kopce. Podle hasičů se jednalo o nejhorší kalamitu za posledních 8 let.

S problémy museli počítat řidiči na silnici I/43 z Brna do Svitav. U Lipůvky zůstalo stát v kopci několik kamionů. Problémový byl i silniční tah Znojmo-Jihlava.

V samotném Brně nebyla situace o mnoho lepší. Na několika místech je vidět zejména polámané větve borovic, které nápor těžkého sněhu neunesly. Sníh i přes veškeré snažení zůstával nejen na vozovkách, ale i na chodnících. Cestující se při nastupování do vozidel městské hromadné dopravy museli v některých městských částech doslova brodit několika desítkami centimetrů rozbředlého sněhu.

No comment: Následky sněhové kalamity (zdroj: ČT24)

Ten komplikoval pohyb nejen chodcům, ale i motoristům. Řidiči, kteří po noci přišli k zaparkovaným vozům, museli odstranit vysokou vrstvu sněhu. Ani to jim ale nezaručilo, že vyjedou. Na kraji silnice zůstaly místy vysoké hromady sněhu od pluhování, které osobní automobil jen tak lehce nepřejede.

Rozbředlý sníh zřejmě způsobil i vzpříčení kamionu u brněnského pivovaru. Kvůli tomu krátce před sedmou hodinou na místě kolabovala veřejná doprava. Trolejbusy nemohly místo objet jinudy. Cestující museli vystoupit a na Mendlovo náměstí pokračovat pěšky. „Aspoň si můžeme zakouřit,“ usmívá se řidič trolejbusu. I na něm je ale vidět, že od rána už toho má plné zuby. O poznání méně nadšení s ním asi sdíleli řidiči tramvají. Mnozí z nich museli na křižovatkách vystoupit a smetákem vyčistit výhybky, aby mohli pokračovat do své cílové stanice.

Nezastavili se ani hasiči. Zatímco ještě v neděli jim hlavní starost dělalo vypalování trávy, během včerejška a noci je zaměstnávaly dopravní nehody a popadané stromy. Jihomoravští hasiči za posledních 24 hodin evidují na tři stovky zásahů. A další výjezdy během dne postupně přibývaly. Nejen k popadaným stromům, ale stále častěji také kvůli shazování těžkého sněhu ze střech.