Včelařství žije díky dotacím. Počet včelařů se i proto nesnižuje

Jižní Morava - Celkem dva miliony korun vyčlenil Jihomoravský kraj na letošní podporu včelařů. Bez dotací by se jedno z nejstarších lidských řemesel potýkalo s problémy. Ačkoliv loňský rok zaznamenal oproti sezóně 2011 pokles ve výnosech medu i v počtu včelstev, stále není situace tak dramatická jako v roce 2010, kdy včelaři řešili mnohem závažnější problémy.

Mohlo by se zdát, že aktuálně trápí včelaře především výkyvy počasí. Není tomu tak. „Pokud jsou včely v dobré kondici a mají dostatek zásob, měly by to ochlazení lehce zvládnout,“ tvrdí Zdeněk Kališ, včelař s padesátiletou praxí. I on zůstává stále věrný své zálibě, ačkoliv jej postupem času fyzicky zmáhá. „Zbohatnout se na tom nedá. Včelařství by měl být koníček. Z počátku je to prvotní zařízení celkem nákladné,“ připouští finanční náročnost včelařského oboru Kališ.

Vedoucí včelařského kroužku na brněnských základních školách Antonín Pavlíček (zdroj: ČT24)

Přestože nejde o nijak ziskový obor, své příznivce má stále. „Je to asi deset let zpátky, co nastal značný úbytek včelařů, ale v posledních letech sledujeme například v okrese Břeclav pomalý růst. V mladé generaci se začíná objevovat určité procento lidí, kteří mají vztah k přírodě,“ dodává s nadějí v hlase Kališ.

Smíchaný med se sirupem není med

V loňském roce museli včelaři bojovat o své dobré jméno. Padělatelé totiž začali míchat med se sirupy, které se vyrábí z kukuřice či pšenice. Podobná směs je totiž výrazně levnější, než kvalitní med. Podle chovatelů včel jsou tuzemské obchody plné nepravého medu. Aby se včelařům vyplatilo dál chovat domácí včelstva, musí často spoléhat na dotace.

Jihomoravský kraj pravidelně vyčleňuje na podporu včelařství okolo dvou milionů korun. „Cílem dotačního programu je zvýšení stavu včelstev v regionu, zlepšení jejich genetického a zdravotního stavu, eliminace nejrůznějších onemocnění a především podpora chovu včel, jako významného zemědělského oboru Jihomoravského kraje,“ vyjmenovává oblasti, kam peníze poputují krajský mluvčí Petr Holeček.

Zájem o český med postupně roste. Loni lidé vykoupili od jihomoravských včelařů téměř jednou tolik medu, než před třemi lety.

Jak jsou na tom včelaři v Jihomoravském kraji?

Loňský výnos medu z tzv. kmenových včelstev byl necelý milion kilogramů. Oproti loňsku je to pokles o téměř 300 tisíc kilogramů medu. Ačkoliv při srovnání s rokem 2011 je patrná sestupná tendence také v počtu včelstev, situace není ani zdaleka tak kritická, jako v roce 2010, kdy byl propad ve výnosech medu i v počtu včelstev mnohem výraznější.

Včelařské kroužky vychovávají budoucí generace

Na jihu Moravy funguje pětadvacet včelařských kroužků, které vychovávají další generace mladých včelařů. Také jim poputuje část z letošních krajských dotací. Zatímco na venkově je zájem o včelařství stále stejný, protože se řemeslo dědí z generace na generaci, dva brněnské kroužky včelařství hlásí spíše pokles popularity.

Kolik lidí je v Českém svazu včelařů?

Český svaz včelařů má více než 46 tisíc členů, což znamená 98 procent všech včelařů v republice. Díky tomu patříme mezi státy s nejvyšší organizovaností chovatelů včel na světě. Včelaři chovají zhruba půl milionu včelstev. Mezi největší zahraniční vývozce medu pak patří Čína, Ukrajina, Moldavsko, Německo a Slovensko.