Vítkovice vystoupily ze sdružení Trojhalí Karolina

Ostrava - Kolem nově vznikající městské galerie je stále rušno. Ze sdružení Trojhalí Karolina, která si vzala projekt galerie na starost, se rozhodl vystoupit jeden z jejích členů: Strojírenská společnost Vítkovice. Jako hlavní důvod uvedla, že nechce být pranýřována za podporu kultury v Ostravě.  Projekt městské galerie rozděluje uměleckou veřejnost už od konce minulého roku.

Vypuštěním žlutých balonků zahájilo vedení strojírenských Vítkovic turistickou sezonu v Dolní oblasti. Vedle toho prohlásilo, že společnost vystupuje ze sdružení Trojhalí Karolina. V té tak zůstává město, kraj a Dolní oblast Vítkovice.

Podle Světlíka čelí Vítkovice už teď obviněním, že budou v městské galerii netransparentně  hospodařit. To ale kritici projektu odmítají. Říkají, že jim pouze vadí nekvalitní projekt městské galerie jako takové.

„Není lepší varianty, než odejít z tohoto sdružení, protože abychom podporovali kulturu v Ostravě a byli za to napadáni a dehonestováni, to je opravdu zbytečné,“ řekl Jan Světlík, generální ředitel Vítkovice, a.s.

Světlíkovo rozhodnutí překvapilo i ostravského primátora. Jeho rozhodnutí ale respektuje.

„Mrzí mě to, ale řediteli společnosti Janu Světlíkovi se nedivím. V okamžiku, kdy se stal terčem kritiky opozice městského zastupitelstva, jeho rozhodnutí chápu. Problém je v tom, že si někteří opoziční zastupitelé z hnutí Ostravak nevidí do pusy,“ řekl ostravský primátor Petr Kajnar.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)