Brněnská muzikálová herečka Hana Holišová získala Thálii

Praha/Brno – Za hlavní roli dívky Jany v muzikálu Papežka získala brněnská herečka Hana Holišová prestižní Cenu Thálie. Ceny si velmi vážím, řekla už v sobotu ve své děkovné řeči dvaatřicetiletá herečka. Holišová proměnila nominaci jako jediná z brněnských umělců.

„Byla jsem hodně překvapená, z toho večera si moc nepamatuju, jen tu velikou radost. Pak už jsem myslela hlavně na to, jak rychle zformulovat děkovnou řeč, na kterou jsme měli pouhých třicet vteřin,“ zavzpomínala na předávání cen Holišová.

Ocenění získala za titulní roli dívky Jany v muzikálu Papežka v brněnském Městském divadle. „Na Papežku jsem měla krásné ohlasy od diváků. Třeba jsem dostala od fanynek - našich uvaděček - perníkovou papežskou korunu, to mně hodně potěšilo. Papežka je pro mě přelomová právě tím, že jsem za ni dostala cenu,“ dodala Holišová.

O svém vztahu k roli Papežky hovoří Hana Holišová (zdroj: ČT24)

Hana Holišová

Brněnská rodačka je dcerou dirigenta a korepetitora Evžena Holiše a zpěvoherní sólistky Hany Horké. Vystudovala činoherní herectví na brněnské JAMU. Celý život se profesně věnuje činohře i muzikálu, hrála v několika televizních snímcích.

Profesním debutem byla role Kathy Seldenové v muzikálu Zpívání v dešti v Mahenově divadle v Brně. V roce 2005 se stala stálou členkou souboru Městského divadla Brno, kde hrála v muzikálech Jesus Christ Superstar, Čarodějky z Eastwicku, Bídníci, Evita, Chicago, Jekyll a Hyde, Funny Girl a Papežka. V tomto muzikálu, který měl premiéru v únoru 2012, ztvárnila titulní postavu dívky Jany. Za roli získala v roce 2013 Cenu Thálie v kategorii Opereta a muzikál. Holišová také třikrát získala cenu Křídla pro nejoblíbenější herečku Městského divadla Brno.

NO COMMENT: Ukázka z muzikálu Papežka (zdroj: ČT24)

Letos nominaci na Thálie získali další čtyři umělci, kteří působí v Brně. V kategorii balet, pantomima a jiný tanečně dramatický žánr byla nominovaná sólistka Národního divadla Brno Ivona Jeličová za postavu Lucidora v baletu Lucidor a Arabella. V kategorii opera o prestižní cenu bojovala pěvkyně Janáčkovy opery Eva Vykopalová za roli Míly Válkové v Janáčkově Osudu. V kategorii činohra o cenu usilovaly Ivana Hloužková za hlavní roli v Tichém Tarzanovi v Huse na provázku a Tereza Vilišová, která v Redutě ztvárnila roli Anny Kareniny.