Policie rozkrývá podvody s elektronikou z Honkongu

Stará Ves nad Ondřejnicí – Protikorupční policie pozatýkala v souvislosti s případem krácení daní při obchodech s elektronikou devatenáct lidí z Česka. Majitelka luxusní novostavby ve Staré Vsi nad Ondřejnicí na Frýdecko-Místecku zažila jednu část policejní operace. Jejího partnera přišli včera nad ránem zatknout členové zásahové jednotky, dorazili v doprovodu vyšetřovatelů protikorupční policie.

Policisté dům obklíčili ze všech stran. Pět aut zaparkovali u hlavního vchodu a jedno poslali zezadu domu.

„Probíhá rozsáhlá bezpečnostní akce vůči organizované zločinecké skupině. Předmětem činnosti bylo krácení daně z přidané hodnoty v souvislosti s obchodováním s elektronikou,“ vysvětloval státní zástupce Vít Koupil.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

V policejních celách čeká na výslech dalších dvanáct údajných spolupachatelů zatčeného muže ze Staré Vsi nad Ondřejnicí. Podle žalobce měli v Honkongu nebo v Dubaji kupovat mobily, které nechali vyložit na letišti v Bratislavě. Zboží pak putovalo do meziskladů na Ostravsku.

„Vždy však šlo o prázdnou firmu bez majetku, nefunkční. Jednateli byly nastrčené osoby v pozici bílých koňů, na které organizátoři formálně přenesli veškerou daňovou povinnost. V současné době máme škodu vyčíslenou na 350 milionů korun,“ uvedl žalobce Vít Koupil.

Stejná akce probíhala i v okolí Prahy a na Vysočině. Policisté tam zatkli devět obchodníků. S některými ze zatčených z Ostravska se osobně znali. Také oni dluží státu stamilióny korun za dovezenou elektroniku.