Kamion přivezl z Francie do Ostravy první počítačovou část superpočítače

Ostrava - První počítačová část superpočítače pro Národní superpočítačové centrum IT4Innovations dorazila za přísných bezpečnostních opatření z Francie do Ostravy. Francouzští experti přivezli technologii ve speciálním kontejneru o rozměrech asi třikrát třináct metrů.

Členové ostravského superpočítačového týmu pro ni připravili v areálu Vysoké školy báňské-TU Ostrava zpevněnou plochu vybavenou chladícími systémy, záložními energetickými zdroji, agregáty a dalšími zařízeními. Některé z nich dorazily do Ostravy před osmi dny. Následovat bude finální konfigurace superpočítače, během května by měl začít jeho zkušební provoz. Měl by to být vůbec nejvýkonnější počítač v republice a také jeden z nejlepších v Evropě. Měl by být užitečný v mnoha oblastech, například ve zdravotnictví a genetice, v automobilovém či leteckém průmyslu, v dopravě.

Superpočítač vzniká v Ostravě ve dvou etapách, nyní byl dodán menší stroj, zároveň probíhá nový tendr na dodávku finální částí superpočítačové technologie. Pak bude patřit k nejvýkonnějším na světě.

Superpočítač je ve vývoji, jeho jméno také

Celkové náklady na výrobu, instalaci a provoz první části ostravského superpočítače, včetně pronájmu mobilního datového centra, dosahují asi devadesáti milionů korun. Celý projekt superpočítačového centra, včetně nové budovy, má hodnotu asi dvě miliardy. Vysoká škola báňská na to získala dotace z evropských fondů. Škola od začátku spolupracuje s Ostravskou univerzitou a VUT Brno, na jedinečném projektu se podílí Ústav geoniky Akademie věd. Národní superpočítačové centrum je součástí mezinárodní sítě.

Model nového superpočítače
Zdroj: ČT24

Vedení Vysoké školy báňské se od začátku snaží superpočítač popularizovat, proto také vyzvalo veřejnost, aby pomohla vybrat stroji vhodné jméno. „Přišlo asi pět tisíc návrhů. Mnohé odkazují na Ostravu, například Chachar, Baník, Halda,“ uvedla Klára Janoušková z Vysoké školy báňské-TU Ostrava. Další návrhy čerpají z novodobých sitkomů a filmů s IT tématikou jako Matrix nebo Sheldon.