Knižní revizoři odměňují čtenáře cestující tramvají

Brno - Mezi běžnými vozy MHD od poloviny března jezdí Brnem i speciální knižní tramvaj. Vůz má unikátní vzhled a nese logo Knihovny Jiřího Mahena. Kromě běžných cestujících dnes tramvají jezdili i knižní revizoři, kteří všem, kdo si za jízdy četli knihu či časopis, rozdávali drobný dárek.

Knižními revizory byli studenti a studentky Vyšší odborné školy knihovnické a kromě informačních letáčků rozdávali čtenářům čaje, bonbony a záložky. Knihovna Jiřího Mahena chce lidem touto akcí přiblížit knihy, čtenářství a aktivity knihovny. Knižní tramvaj bude proto brněnskými ulicemi jezdit po celý rok na různých trasách, nejčastěji však na trase čísla 4.

„Pokud se nám podaří najít další dobrovolníky, kteří by knižní revizory dělali, budeme akci několikrát opakovat,“ říká mluvčí knihovny Jana Kuncová. Kromě revizorů však knihovna plánuje i další aktivity.  Mimo jiné chce do vozů umístit knihy, které si cestující během jízdy budou moci číst.

„V minulém roce jsme zaznamenali mírný úbytek čtenářů, ale myslím, že není způsoben tím, že by lidé nechtěli číst. Bohužel jsme museli z finančních důvodů zrušit některé pobočky, a ne všichni lidé si k nám opět našli cestu,“ dodává Jana Kuncová. „Za posledních několik let je však počet čtenářů naší knihovny stabilní, což v Brně znamená asi 40 000 čtenářů.“

Jana Kuncová z Knihovny Jiřího Mahena (zdroj: ČT24)