Festival Další břehy se zaměří na pokušení, hříchy a pokání

Opava – Tradiční opavský festivalu Další břehy se letos zaměří na pokušení, hříchy, pokání a vše, co s tím souvisí. Festivalové programy představí od 3. do 28. dubna přibližně třicet pořadů z oblasti divadla, filmu, hudby, literatury a výtvarného umění, „Budeme se zabývat fenomény hříchu a pokušení, ale také pokakáním jako stále se opakujícím, nikdy nekončícím bojem mezi dobrem a zlem,“ uvedl dramaturg festivalu Petr Rotrekl.

Příznivci festivalu se mohou těšit na oceňované filmy Krzysztofa Kieślovského - Krátký film o zabíjení, Krátký film o lásce, anebo na snímek Agnieszky Holland V temnotě. Organizátoři připravili přednášky a pořady o umělcích, kteří bojovali s peklem a hledali cestu do nebe. Bylo jich hodně, ale zářným příkladem je nizozemský středověký malíř Hieronymus Bosch. Hovořit o něm bude Bohumil Vurma, který v jiné přednášce přiblíží také řád Templářů. Danteho Božskou komedii bude ve svém pořadu rozebírat Pavel Helan, o středověkém Dekameronu bude vyprávět spisovatel Vlastimil Vondruška.

Od Desatera po čokoládu

„Zavítáme do světa středověké kategorizace sedmi smrtelných hříchů, biblického desatera i hříchů japonských buddhistických mnichů, ale také vyvážíme program pozitivními ukázkami ctností, milosrdenství, pokání,“ shrnul Rotrekl. Tím pozitivním příkladem bude mimo jiné životopisný film Jaroslava Szmidta o Janu Pavlu II.

Ze současných umělců dramaturg oslovil například herce Jaroslava Duška. Přijede s představením Divadla Vizita Poslední soudek, které slibuje nezkrotnou improvizaci. Závěr festivalu se zaměří i na jídelní požitky. „Pro milovníky sladkých neřestí“ připravili organizátoři ČokoFest. A rámec k požitkům tohoto druhu obstará film Mrca Ferreriho Velká žranice z roku 1973.

Slavnostní zahájení festivalu bude 12. dubna na vernisáži fotografií Jindřicha Štreita v kostele sv. Václava. Jeho výstava se jmenuje Skrze hříchy do nebe. A to je název i letošního, 17. ročníku opavského festivalu Další břehy.