S propojením Labe, Odry a Dunaje se stále počítá

Olomoucko - Olomoucký kraj by se mohl stát křižovatkou evropských vodních cest. Tak se s Hanou počítá v plánech na propojení Labe, Odry a Dunaje. Využijí se k tomu totiž hlavně dvě moravské řeky - Morava a Bečva.

Plánovaný kanál by měl změnit i krajinu kolem hradu Bouzova. Měl by vést údolím, které je přímo pod hradem. Zatím se tady plány bijí hlavně s čističkou odpadních vod, kterou chce obec postavit přesně v místě, kudy by měla téct voda. Kanál by navíc ovlivnil hned tři z dvanácti částí Bouzova.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Kanál by měl vést severní částí Troubek, a to přesně v místech, kde je plánovaná výstavba protipovodňového opatření. Troubky s kanálem počítají v územním plánu a projekt protipovodňových opatření mu podřizují. Přitom pokud by se tady kanál skutečně postavil, zvládl by protipovodňová opatření částečně suplovat.

Poprvé se o kanálu mluvilo už v roce 1653, pak znovu od roku 1901. V roce 2005 ho tehdejší ministr životního prostředí úplně smetl ze stolu. Podle ředitelství vodních cest je ale výstavba reálná i proto, že stavbu za 200 miliard korun chce z osmdesáti pěti procent financovat Evropská unie.