Sídliště v Karviné se dočkají zeleně

Karviná - Městské části Karviná – Ráj a Hranice začaly s dlouho očekávanou revitalizací veřejných ploch. Během března začaly přípravné práce, samotná přestavba pak začne v dubnu.

„Lidem chybí mezi domy lavičky, chtějí více zeleně, sportovišť nebo hracích zón pro děti, chybí jim parkovací místa a chtějí spravené a pohodlné chodníky,“ uvedl primátor Tomáš Hanzel (ČSSD). Takový výsledek přinesla veřejná anketa, kterou před třemi lety pořádal pro obyvatele Karviné Magistrát.

„Projektanti vycházeli z přání obyvatel,“ řekla k situaci mluvčí magistrátu Šárka Swiderová. V Hranicích tak přibude malé dětské hřiště, nové chodníky a lavičky, veřejné osvětlení a zeleň. Sídliště Ráj kromě toho navíc očekává potřebných 60 parkovacích míst.

„Na sídlištích bude po dokončení prací mnohem více zeleně i relaxačních zón. Cílem je zpříjemnit podmínky života lidí přímo na sídlištích tak, aby měli plochy pro odpočinek blízko svého bydlení,“ vysvětlila tvůrkyně projektu a architektka Iva Seitzová.

Stavební práce budou stát zhruba 22 milionů korun, dalších pět milionů korun bude investováno do zeleně. V Ráji bude nově vysázeno na 30.000 keřů a stovka stromů, v Hranicích 248 stromů a keřů. Vše by mělo být dokončeno ještě v letošním roce. Swiderová připomněla, že město prodalo v obou oblastech větší část bytů nájemníkům. Domy už jsou většinou opravené.