Výstraha meteorologů stále platí

Ostrava – Předpověď meteorologů se vyplnila. V Moravskoslezském a Olomouckém kraji  intenzivně sněžilo. Silničáři museli kvůli závějím během dne uzavřít na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku celkem šest silnic. Policistům se podařilo znovu otevřít úsek na D1 z Ostravy na Olomouc. Silnici tam čtyři hodiny blokovala hromadná dopravní nehoda osmi vozidel. Průjezdná je i komunikace R35, kde provoz blokovala ráno další nehoda. Na severu Moravy byla několik hodin mimo provoz železniční trať mezi Suchdolem nad Odrou na Novojičínsku a Budišovem nad Budišovkou na Opavsku. Meteorologové varují před tvorbou sněhových jazyků, jejich výstraha platí pro celý východ země do 20:00.

Podle aktuální předpovědi meteorologů napadne do deseti centimetrů sněhu a na severních horách do patnácti centimetrů. Kvůli silnějšímu větru však hrozí v některých regionech sněhové závěje a jazyky.

Se sněhovými jazyky by do dnešních 23:00 měli počítat lidé ve vyšších polohách Vysočiny a Pardubického, Královéhradeckého, Zlínského a Olomouckého kraje. Sněhové jazyky se budou tvořit v Moravskoslezském kraji, a to i v nižších polohách.

Na severu Moravy může vítr v nárazech dosahovat rychlosti kolem 54 kilometrů v hodině, na horách kolem 72 kilometrů v hodině. Do Česka bude nadále proudit studený vzduch. Mokré a neošetřené komunikace tak může v noci na čtvrtek pokrýt náledí, uvedli meteorologové. Řidiči by měli jezdit velmi opatrně.

Nejhorší situace byla podle mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárky Vlčkové na Bruntálsku, Novojičínsku či Frýdecko-Místecku. Vlčková dodala, že nasazena byla veškerá technika a do terénu tak vyjelo 96 sypačů a dalších 40 traktorů s radlicemi. V současné době by řidiči měli být opatrní hlavně na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách, kde ještě mohou být zbytky ujetého sněhu. Na některých cestách stále mohou narazit na rozbředlý sníh.

Opatrní by měli být i chodci. Nebezpečí jim hrozí nejen na chodnících, kde není sníh ještě odklizen. Mokrý a těžký sníh může padat ze střech domů.