Moravskoslezský kraj má nového policejního ředitele

Ostrava - Novým ředitelem policie Moravskoslezského kraje se stal Tomáš Kužel. Rozhodl o tom policejní prezident Martin Červíček, který ho v Ostravě uvedl do funkce. Dosavadní krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý obsadí místo náměstka policejního prezidenta pro vnější službu, tedy uniformovanou policii. Prakticky si tak své posty s Tomášem Kuželem pouze vymění.

Kužel, který žije v moravskoslezském regionu, nastoupil k policii v roce 1984, ve vedoucích funkcích působil mimo ji u severomoravské cizinecké policie, byl ředitelem okresní policie v Jeseníku a Frýdku-Místku, tři roky zastával místo ředitele jihomoravské policie, pracoval také jako náměstek na policejním prezidiu.

Jako své priority nový krajský policejní ředitel označil mimo jiné řešení situace v oblastech, kde žijí sociálně vyloučené komunity. Pozornost chce věnovat i fotbalovým fanouškům. Jeho první kroky zjišťoval Jiří Loučka.

Jaké jsou vaše hlavní úkoly? S jakou vizí přicházíte do regionu?

Priority vnímám minimálně pro dnešní den takové, že chci posílit hlídkovou službu hlavně v městě Ostravě. Samozřejmě si uvědomuji, že nikde žádná zásobárna policejních tabulek nebo policejních míst pokrytých mzdami není. Proto se budeme s managementem hlavně obracet do vlastních zdrojů.  Budeme přemýšlet o tom, zda by se některé policejní činnosti, které vykonávají policisté, nemohly zcivilnit. Tím bychom ušetřili a poslali bychom policisty do výkonu. Tak to bude určitě jedna cesta. A taky se budu věnovat diváckému násilí ve smyslu doprovodu fanoušků. Určitě mě bude zajímat potlačování prvků extremismu.

Moravskoslezskému kraji v České republice patří první místo v počtu násilných trestných činů, tedy nejvíc loupeží, ublížení na zdraví a porušování domovní svobody. Jak chcete řešit konkrétně tento problém?

Že by nám někdo poslal dvě stě nebo tři sta policistů, které bychom rozdělili do obvodních oddělení, to se určitě nestane. Budeme se snažit, i s tím co máme, zajistit bezpečnost obyvatel.

Rozhovor Jiřího Loučky s Tomášem Kuželem (zdroj: ČT24)