Policie zatkla muže kvůli sexuálnímu napadení šesti školaček

Ostrava - Policie dopadla muže, kterého podezřívá, že v Moravskoslezském kraji znásilnil nebo se pokusil znásilnit šest dívek ve věku od sedmi do deseti let. Pět případů se stalo před pěti lety, poslední před čtrnácti dny.

Pachatelem je podle nich třicetiletý muž z Českého Těšína na Karvinsku, kde se stala polovina případů, včetně toho posledního. Poprvé muž třikrát útočil na podzim roku 2007 ve Frýdku-Místku, další útoky přišly na jaře 2008. „Násilník si na velkých anonymních sídlištích vybíral děti, které se vracely ze školy. Z žádného podobného jednání nikdy dříve obviněn nebyl,“ sdělil kriminalista Marian Ulehla.

Vyšetřovatelka Marcela Musálková doplnila, že intenzita útoků se stupňovala. „Začínal od letmých pokusů o fyzický kontakt. Později docházelo k sexuálním útokům v bytech dívek, ke kterým se vnutil třeba pod záminkou, že potřebuje nutně na záchod,“ řekla vyšetřovatelka.

Případ je podle policistů výjimečný mimo jiné kvůli tomu, po jak dlouhé době se podařilo útočníka vypátrat. Pátrání bylo mimořádně obtížné, protože policie měla zpočátku velmi málo stop. První letmé útoky trvaly pár vteřin, ty další jen několik málo minut. Vyšetřovatelka řekla, že žádní svědci nebyli, a tak mohli kriminalisté vycházet jen z výpovědí dětí, které vnímají skutečnost jinak než dospělí. „Vzhledem k tomu, v jakém byly stresu, vůbec nechápaly situaci, která se jim stala, tak si samozřejmě potom moc věcí ani nepamatovaly,“ řekla Musálková.

Muže z Moravy policie podezírá ze znásilnění několika dětí (zdroj: ČT24)

Policisté před pěti lety spustili masivní kampaň ve školách v kraji a zveřejnili portrét pravděpodobného pachatele, ale přes odezvu mezi lidmi se tehdy násilníka nepodařilo vypátrat. V dalších letech se podobný případ neobjevil, až před čtrnácti dny. Policisté si útok okamžitě spojili se starými případy a urychleně sestavili nový vyšetřovací tým. Tentokrát se jim podařilo sesbírat takové množství informací a konkrétních indicií, které předtím neměli, že útočníka v krátké době dopadli.

Nyní je ve vazbě a hrozí mu až 12 let vězení. Musálková řekla, že je svobodný a bezdětný, má vyšší vzdělání. Jeho duševní stav vyšetří psychologové i sexuologové. Podle vyšetřovatelky nejprve zapíral, byl překvapen, že se kriminalisté dostali až k němu, ale poté, co mu předložili jednoznačné důkazy, se ke všem šesti napadením přiznal.

Není vyloučeno, že má na svědomí i další útoky, o kterých policie neví, protože je oběti nehlásily. Policisté prověří i starší případy, které do této série nezapadají, zaměří se i na okolní regiony.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)