Ostravští strážníci mají vlastní veterinářku

Ostrava - Ostravská městská policie má jako první v republice svou veterinářku. O psy v útulku se ale zatím jen stará. Léčit je nemůže. Nedovoluje jí to profesní řád veterinářů, podle kterého je vykonávání veterinární praxe nezávislou činností. Město chce tímto krokem hlavně zlepšit péči o zvířata a ušetřit za služby soukromého veterináře.

V posledních měsících bylo jméno sedmadvacetileté Evy Matějové v nelibosti řady veterinářů. U městských strážníků se přesto nechala zaměstnat. Veterináři podle profesního řádu můžou pracovat jen sami na sebe nebo pro kliniky. V Ostravě ale došlo ke kompromisu. Veterinářka může být u města zaměstnaná, ale pod podmínkou, že nesmí zvířata léčit. To může stále dělat jen smluvní veterinář.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

V náplni práce by mohla mít přípravu krmné dávky pro psy a mohla by třeba dělat psího psychologa.

Hlavní cíl podle ředitele městských policistů je zlepšit péči o zatoulané psy. V Městském útulku je kolem sto padesáti psů. Smluvní veterinář ze soukromé kliniky o ně pečuje osmnáct hodin měsíčně. To je ale podle strážníků málo. Za 800 tisíc korun ročně, které od města na lékařské úkony útulek dostává, si ale nemůže víc dovolit.

„Kdyby nám veterinární klinika pečovala o pejsky 40 hodin v týdnu, dostali bychom se na částky nad milion korun,“ uvedl Zdeněk Harazim, ředitel Městské policie Ostrava. Ředitel strážníků se proto s klinikou snaží vyjednat lepší podmínky, za kterých by útulek ušetřil kolem 400 tisíc ročně. Pokud na to klinika nepřistoupí, tak bude muset policie přistoupit k vypovědi smlouvy a vypíše nové výběrové řízení na veterinární péči. Městská policie chce navíc prosadit změnu zákona, aby strážníci měli stejně jako státní policie nebo armáda výjimku a mohli léčícího veterináře zaměstnat. Město by pak mohlo ušetřit ročně řádově miliony korun.