V Břeclavi testují nový software. Umí rozpoznávat graffiti

Břeclav - Počítačový program proti nelegálním graffiti, to je novinka, se kterou přišli studenti brněnského Vysokého učení technického. Jejich software hledá podobnosti mezi různými nápisy a přiřazuje je k sobě. Pokud tak policie chytne vandala při činu, může mu na vrub připsat i další graffiti z jiných míst. Jako první začali novinku testovat břeclavští strážníci.

„Na základě podobnosti hledá konkrétní prvky v obraze, a to slouží jako podkladový materiál pro soudního znalce, který má pravomoc rozhodnout, že to patří k jednomu pachateli,“ vysvětluje hlavní princip spoluautor softwaru Matěj Kubiš.

Břeclavští strážníci nyní s tabletem v ruce obcházejí svůj rajon a fotí nechtěné nápisy na zdech. Každou pořízenou fotografii graffiti podpisu (tzv. tagu) popíší a vloží do databáze. Speciální software plní teprve týden.

Hovoří spoluautor softwaru na rozeznávání graffiti Matěj Kubiš (zdroj: ČT24)

„Je to opravdu výrazný nástroj k tomu, aby bylo možné ztotožnit potenciálního pachatele, který bude zadržen při jednom skutku, a jeho rukopis vetknout do dalších snímků z minulosti. Doteď to bylo závislé na subjektivním hodnocení,“ popisuje největší změnu velitel Městské policie Břeclav Stanislav Hrdlička.

Podobný systém úspěšně funguje třeba ve Spojených státech. Podle zkušenosti tamních policistů působí i preventivně. Nové grafitty prý nepřibývají tak rychle jako dřív. Policisté do budoucna uvažují o možnosti, že by mohla graffiti fotit i veřejnost a plnit tak databázi tagů. Díky dopadení vandalů roste možnost, že města od nich zpětně získají peníze, vynaložené na úklid nechtěného pouličního umění.