Povodí Moravy zabezpečuje smrtící jezy, vandalové ale vše ničí

Povodí Moravy ještě nedokončilo stavbu bezpečnostních prvků u nebezpečných jezů, které mají pomoci lidem, již pod splavy tonou. U některých jezů ale záchrana už zase není možná, potřebné součásti totiž ničí a rozkrádají vandalové.

Bezpečnostní prvky u vybraných jezů začalo Povodí Moravy dosazovat ve spolupráci se svazem kanoistů před dvěma lety. Mají pomáhat především neopatrným vodákům, kteří loď na jezu nezvládnou a hrozí jim utopení. Zatím jsou zabezpečeny čtyři splavy – v Řepčíně u Olomouce, na jezu Osek II na Přerovsku, v Brně-Maloměřicích a Cacovicích. U tří z nich ale již vandalové byli a nově postavené prvky poničili, upozornila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Základem záchranného systému u vybraných jezů jsou kovové konstrukce zabetonované do země na každém břehu. K nim jsou připevněna házecí lana s tzv. záchrannými podkovami – obdobou záchranných kruhů. Jejich prostřednictvím mohou tonoucího kamarádi vytáhnout. Po zásahu vandalů se jim to ale nepovede.

Jako první se stal terčem útoku vandalů jez v Řepčíně, odkud bezprostředně po instalaci někdo ukradl jednu ze záchranných podkov. Loni v srpnu zloděj odcizil také házecí lana od jezu Osek II a naposled minulý víkend vandalové zapálili a zničili podkovu u maloměřického jezu. Ze zabezpečené čtveřice se tak „svých“ ničitelů dosud nedočkal jen cacovický jez. Podle mluvčí Tomíčkové není škoda, kterou zloději a vandalové u jezů působí, příliš velká – například cena ukradené či zničené záchranné podkovy činí čtyři tisíce korun – jenomže o cenu majetku v tomto případě nejde. „Velké mohou být problémy, které poškozováním těchto zařízení mohou vzniknout,“ upozornila Gabriela Tomíčková. Na jezech vybavených záchrannými prvky totiž v minulosti umírali lidé. Pro záchranu jejich následovníků mohou být podkovy či lana velmi důležité.