Zátěžový způsob života může vyvolat syndrom chronické únavy

Ostrava – Bolesti hlavy, poruchy spánku a paměti, bolesti svalů a kloubů, zvýšená teplota. Nemusí jít o jarní únavu, ale o chronický únavový syndrom. Podle internisty Lubomíra Nováka jím trpí až 40.000 lidí v České republice.

Chronický únavový syndrom postihuje nejčastěji ženy od 25 do 45 let a lidi, kteří jsou zvyklí podávat vysoké pracovní výkony.

„Obecně panuje názor, že dnešní uspěchaný a nevyvážený životní styl je náročnější pro ženy, protože zvládají více rolí najednou. Není výjimkou, že ženy na mateřské dovolené zároveň pracují. Dostávají se proto do stresových situací častěji než muži,“ vysvětlil internista Lubomír Novák.

Rizikovými faktory jsou vysoké pracovní nasazení, dlouhodobé psychické a fyzické přepětí, stres a neschopnost relaxovat. Onemocnění se vyskytuje u lidí, kteří hůře zvládají stresové situace. Lidé s únavovým syndromem mají častěji poruchy imunity, asi 65 procent tvoří alergici. Častým spouštěcím faktorem bývá chřipka či kvasinkové infekce.

K rozdílu mezi únavou a syndromem doplnil, že jarní únava je přechodný stav, který je způsoben nedostatkem určitých vitamínů a látek s antioxidačním účinkem. Lze ji vyléčit úpravou stravy a životosprávy.

Naproti tomu léčba syndromu chronické únavy je obtížná. Podle některých amerických studií se úplně uzdraví méně než polovina pacientů.