Lyžařská sezóna pomalu končí, podmínky jsou ale stále ideální

Jeseníky – Díky sněžení během minulého týdne jsou na horách podmínky stále velmi dobré. Návštěvnost v lyžařských areálech přesto klesá. Zima už zkrátka trvá příliš dlouho – některé areály však plánují spustit vleky i následující víkend.

„Lidé už na zimu nadávají. Přesto jsem zaslechl, že někteří znovu vybalili zimní věci a lyžařské vybavení, které už měli doma schované, a na hory přijeli,“ podotkl Boris Keka, mluvčí střediska Ski Karlov. Hory už však navštěvují spíše běžkaři.

Zda Karlov pojede i v následujících týdnech rozhodne především počasí. „Troufnu si říct, že podmínky jsou nejlepší za sezonu. Sněhu je spousta, přes noc přimrzne, ve dne je nad nulou, ideální lyžování bez front. Lidí je už ale málo," řekl Keka. „Všechny tři areály střediska budou v provozu i příští víkend, začne se pátečním večerním lyžováním. Budeme mít otevřeno, dokud to bude možné,“ dodal.

zima
Zdroj: Facebook/František Mareth

„Podmínky jsou skutečně ideální, i běžecké stopy jsou skvěle upravené,„ shrnula situaci Renata Figurová, z areálu na Ovčárně. „Vzhledem k podmínkám jsme očekávali vyšší zájem. Letošní sezona však byla celkově slabší,“ řekla. Ovčárna bude v provozu až do konce dubna, a to i ve všední dny.

Slunečné počasí přilákalo dnes přes stovku lyžařů do jednoho ze středisek v Petříkově. „Byla to taková hezká rozlučka se sezonou. V sobotu to bylo slabší, počasí nebylo dobré,“ uvedl provozovatel František Kaštyl, který dnes sezonu přes dobré sněhové podmínky ukončil.

Jeseníky - Velký Kotel
Zdroj: Tomáš_Kaštovský/Facebook Počasí ČT

V provozu budou nadále i vleky na Červenohorském sedle. „Sněhu je plno,“ řekl zástupce areálu Jiří Hanák. Ani tam však o víkendu moc lyžařů nedorazilo.

V Jeseníkách se dnes snížilo lavinové nebezpečí v pětibodové škále z třetího na druhý stupeň, který znamená mírné nebezpečí. Podmínky pro túry jsou převážně bezpečné, až na některé nebezpečné strmé svahy.