Student sabotuje své kolegy

V pátek odpoledne se na internetu objevil nový blog. Na tom by samo o sobě nebylo nic příliš zajímavého – kdyby se z něj během několika hodin nestal bestseller českého internetu, především pak mezi studenty vysokých škol.

Blog s názvem „Píšu diplomku“ spustil okolo 14 hodiny student jedné z moravských univerzit. Pod projektem sice podepsán není, ale jak sám říká, většina lidí z jeho okolí už dávno ví, o koho se jedná. K projektu se přihlásil mimo jiné na svém twitteru.

„Inspiroval jsem se blogem This advertising life, řada animací mi připomínala situace, ve kterých jsem se ocitl během psaní svojí diplomové práce. Blog jsem původně spustil spíše pro kamarády, i kdy od začátku jsem tušil, že může mít virální potenciál. Tahle forma lidi ve světě aktuálně hodně baví,“ okomentoval první dny od spuštění.

Za prvních 12 hodin totiž stránka nasbírala více než 33 tisíc návštěv. Po dvou dnech překonala sto padesát tisíc, 85% lidí přichází z Facebooku. „Evidentně horké téma, dobrý timing a super forma. Dá se to velmi rychle konzumovat, sdílet, všichni to pochopí. Tohle se v praxi málo kdy skloubí,“ okomentoval spuštění nového blogu na svém Twitteru Jindřich Fáborský, známý marketér, působící mimo jiné na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Forma celé stránky je velmi jednoduchá. Každý příspěvek obsahuje pouze pohyblivý obrázek formátu GIF a krátký komentář. Sám autor říká, že je to „web pro všechny, kteří jsou postiženi nutností vypracovat nějakou akademickou práci,“ přitom ale jen ironicky poukazuje na nejčastější problémy, se kterými se studenti při psaní akademických prací potýkají.

Příspěvky tak vtipnou formou demonstrují, jak studenti jednají se svým vedoucím práce, co všechno při psaní prožívají, občas se nebojí jít o krok dál – k obhajobě samotné práce před odbornou komisí. Sami studenti web hodnotí jako velmi přesný, často totiž velmi trefně znázorňuje známý problém prokrastinace.

Ilustrační foto
Zdroj: Christopher Furlong/ISIFA/Getty Images

Podle hesla „co můžeš udělat dnes, odlož na pozítří a máš dva dny volna“ se dnes totiž řídí až třetina všech studentů. V extrémní podobě však může jít o nemoc, spočívající v chorobném odkládání povinností. „Největší rozdíl mezi prokrastinací a leností je to, že to není otázka vašeho rozhodnutí, že se na to nevykašlete, vy to prostě udělat chcete, ale ono se vám to nedaří,“ řekl Michal Miovský z Psychiatrické kliniky Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Určitě jsem neměl v plánu nějak shazovat vážnost akademické obce nebo akademických prací. Pár věcí mi na systému vadí, ale doufám, že si to všichni přeberou s nadhledem. Baví mě technologie a měl jsem problém se chvílemi soustředit na práci, tak to celé vzniklo,“ řekl na vysvětlenou autor blogu.

„Svou diplomku musím odevzdat ani ne za dva týdny. Tak jenom doufám, že to lidi přestane bavit sledovat a najdu trochu času na samotné psaní, které zatím stíhám podle plánu,“ uzavřel celou situaci.