Liberec rozdrtil v baráži Olomouc, Chomutov odskočil Boleslavi

Liberec - Hokejisté Liberce vstoupili do druhé poloviny baráže o extraligu vysokou výhrou 6:0 nad Olomoucí a v boji o záchranu v nejvyšší soutěži mají po 7. kole náskok dvou bodů před druhým Chomutovem. Piráti v druhém utkání porazili na domácím ledě Mladou Boleslav 3:1 a svému soupeři odskočili už na pětibodový rozdíl.

O čtvrtém vítězství za sebou rozhodli Bílí Tygři prakticky už v první třetině, kdy soupeři nasázeli tři góly během sedmi minut. Hned v druhé minutě otevřel skóre tvrdou střelou Bulík, o tři minuty později v přesilovce Duda přenechal kotouč rozjetému Nedvědovi a ten střelou nad lapačku vyhnal Halásze z olomoucké branky. Jeho kolega Kašík si však na puk ani nesáhl a už ho také lovil z branky, když Bulík pohotově uklidil za jeho záda Pospíšilovu odraženou střelu v přesilovce.

Sestřih barážového utkání Liberec - Olomouc (zdroj: ČT24)

Na 4:0 mohl zvýšit Kudrna, Kašík si však s jeho střelou i dorážkou poradil. Na druhé straně nebezpečně pálili Herman s Králíkem, Schwarz byl ale na místě a poradil si také se samostatným únikem Ondruška. V polovině utkání tvrdě pálil Duda, Kašík kotouč vyrazil pouze před sebe a jeden z bránících hráčů si ho srazil do branky. Byla to již třetí využitá přesilovka Bílých Tygrů. Pátý gól přidal o chvíli později Bulíř, jehož ke skórování vybídl krásným pasem Kudrna.

Další branku domácích měl na hokejce opět Bulíř, v šanci ale přestřelil. Zanedlouho už se prosadil Výtisk, jehož nahození od modré čáry propadlo až za překvapeného Kašíka. Olomouc se snažila alespoň o čestný úspěch, v cestě jí ale stál pozorný Schwarz. Závěr utkání se dohrával již pouze z povinnosti a Liberečtí si užívali potlesku zaplněné arény.

Bílí Tygři Liberec - HC Olomouc 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Bulík (D. Špaček, Derner), 5. Nedvěd (Duda), 7. Bulík (T. Pospíšil, Čakajík), 29. Duda, 34. Bulíř (Kudrna, Štich), 50. Výtisk (T. Pospíšil, Dušek). Rozhodčí: Pešina, Hradil - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:6. Využití: 3:0. Diváci: 5911.

Liberec: Schwarz - Čakajík, Štich, Derner, Jánošík, Výtisk, Šimek, Kajínek - Duda, Nedvěd, Víšek - T. Pospíšil, Bulík, D. Špaček - Kudrna, Filippi, Bulíř - Galamboš, Bortňák, Vantuch. Trenéři: Hynek, M. Černý a Kapoun.

Olomouc: Halász (5. Kašík) - Bartoň, Ondrušek, Kříž, Staněk, Janáček, Valenta, Lhotský, Rašner - Kucharczyk, Kucsera, Selingr - Rác, Kolouch, Vodný - Králík, Řípa, Herman - Diviš, Ministr, Švaňhal. Trenéři: Fiala a Tomajko.

Milan Černý (Liberec): „Měli jsme výborný vstup do utkání, když jsme vstřelili tři góly, z toho dva v přesilovkách. Poté jsme se uklidnili, soupeře nepustili vůbec do hry a kontrolovali vývoj utkání. Těší nás vychytaná nula Marka Schwarze.“

Jan Tomajko (Olomouc): „Odehráli jsme velice špatné utkání, podali jsme až katastrofální výkon. S takovým soupeřem, jakým je Liberec, nemůžeme hrát bez nasazení a bez pohybu. Domácí byli lepší ve všech směrech a zápas prakticky rozhodli v první třetině. Čtvrtý gól byl pro nás již takový hřebíček do rakve. Mrzí mě výkon některých zkušených hráčů.“

Chomutov si výhrou 3:1 upevnil druhé místo

Mladá Boleslav se dočkala v Chomutově vedení hned v druhé minutě, když Pitule nejdříve tečoval Tomanovu střelu do tyče a pak poslal puk za brankovou čáru. O čtyři minuty později měl Bruslařský klub další šanci. Výborný vybojoval kotouč v rohu kluziště a našel volného Havlíčka, jehož střelu vyrazil Hanuljak reflexivně lapačkou. Ve zbytku třetiny převzal iniciativu Chomutov, ale ani jednu z velkých příležitostí nevyužil. Hruška trefil horní tyč odkryté branky a neuspěl ani Procházka.

Utkání Chomutov - Mladá Boleslav
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

V jediné přesilovce první třetiny, kterou hrála Boleslav, měli dvě velké příležitosti domácí. Nejdříve nebezpečně střílel Šagát a pak jel Hromas sám na brankáře Willa, ten ale udržel jednobrankové vedení pro hosty. V druhé třetině Chomutov obrátil stav zápasu během necelých dvou minut. Nejdříve Sikora vyslal do brejku Šagáta a ten vystřelil přesně pod Willovu vyrážečku.

Pak vypálil Důras z levého kruhu a Sikora jeho střelu ve vzduchu tečoval do branky Mladé Boleslavi. O výhře domácích rozhodl definitivně v 48. minutě obránce Pulpán, který po Sikorově vyhraném vhazování skrze několik těl poslal kotouč za bezmocného Willa. Hostům nepomohly ke snížení stavu ani dvě přesilovky, vyloženou příležitost si nedokázali vypracovat.

Piráti Chomutov - BK Mladá Boleslav 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 26. Šagát (Sikora, Důras), 28. Sikora (Důras, Hromas), 48. Pulpán (D. Hruška, Divíšek) - 2. Pitule (Toman, Kafka). Rozhodčí: Fraňo, Hribik - Bláha, Kostka. Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 4845.

Chomutov: Hanuljak - Mrázek, Pulpán, Palin, Bartejs, Rýgl, Trefný, Pavlas, J. Stehlík - Jíra, Divíšek, Kubinčák - T. Káňa, Kraft, Šagát - Důras, Sikora, Hromas - D. Hruška, Kůs, M. Procházka. Trenéři: Čelanský, Skořepa a Beck.

Mladá Boleslav: Will - Jindra, Chaloupka, Němeček, Toman, Kasík, Pojkar, Kolafa - Havlíček, Koudelka, Demel - Jiránek, D. Výborný, Pabiška - Nouza, D. Vrbata, Hrdel - Rys, Pitule, Kafka. Trenéři: F. Výborný a Slabý.

Zdeněk Skořepa (Chomutov): „Měli jsme špatný vstup do utkání, první střídaní nebylo podle našich představ. Myslím, že od páté šesté minuty jsme začali být aktivnější a vytvářeli jsme si šance. Na druhou stranu jsme ale měli křeč na hokejkách, a i když to skákalo po brankové čáře, nedokázali jsme kotouč dotlačit do brány. V druhé třetině jsme utkání otočili, byli jsme lepším týmem a zápas jsme měli pod kontrolou. Byly tam ale úseky, kdy jsme zbytečně Boleslav pustili do hry. Ale přidali jsme třetí gól a už jsme si výhru pohlídali.“

Jan Vidner (Mladá Boleslav): „Na jeden gól se venku nevyhrává. Neproměnili jsme ani jednu přesilovku. Pár šancí jsme měli, ale dneska nám vždy poslední krok ke vstřelení branky chyběl.“