Vyšetřování pádu olomouckého domu asi končí, žalobce zastavil stíhání

Olomouc – Státní zástupce zastavil trestní stíhání stavebního podnikatele, kterého policisté vinili z pádu štítu domu v centru Olomouce. V sutinách před dvěma lety zahynula osmdesátiletá žena. Podle vyšetřovatelů stavebník způsobil usmrcení z nedbalosti tím, že když dohlížel na stavební práce na později zhrouceném šítu, údajně neměl odbornou kvalifikaci a neodhalil vychýlení zdi. Podle státního zástupce však je stíhání nedůvodné. Případ tak po opakovaném přehazování mezi státním zástupcem a policií zřejmě končí.

Policisté začali tragický pád štítu olomouckého domu vyšetřovat bezprostředně po události v říjnu 2011, po půl roce ale případ odložili s tím, že se nepodařilo prokázat spáchání trestného činu. Později, po stížnostech pozůstalých, nařídil státní zástupce, aby policisté pád části domu na osmdesátiletou ženu znovu prověřili, výsledkem bylo obvinění muže, který dříve pracoval na opravě domu. Jeho stíhání však státní zástupce zastavil a nařídil nové prošetření, které vedlo k obvinění majitele stavební firmy. Ani to však žalobce nepovažuje za odůvodněné.

Vyšetřovatelé byli přesvědčeni, že stavebník pád štítu způsobil, když dohlížel na stavební práce, aniž by měl odbornou kvalifikaci. Jaroslav Rašendorfer z olomouckého státního zastupitelství po opětovném zrušení trestního stíhání vrátil případ k dalšímu došetření. „Policejní komisař mě nepřesvědčil o tom, že lze toho člověka postavit před soud, že by šlo o trestní odpovědnost. Příčinná souvislost mezi pádem římsy a jeho činností na stavbě se neprokázala,“ uvedl žalobce. Složitý případ tak zřejmě skončí bez konkrétního obvinění, i státní zástupce míní, že by se měl odložit.

Neštěstí se stalo v olomoucké ulici 8. května nedaleko obchodního domu Prior, tedy na jednom z nejrušnějších míst ve městě. Zřítil se štít jednoho z domů z 19. století. Atika, architektonický prvek sloužící k pohledovému zakrytí střechy, při pádu strhla i závěs trakčního vedení pro tramvaje, který byl na domě připevněn. Na chodníku potom zasypala procházející osmdesátiletou ženu, která na místě zemřela.