Fanynka skladatele se ocitla před soudem za stalking

Ostrava - Čtyři roky hrůzy prožil skladatel Richard Pachman. Pronásledovala ho fanynka. Bombardovala ho SMS zprávami, maily, v počítači mu měnila hesla a mazala zprávy. Třiceti dvouletá žena dnes stanula před Okresním soudem v Ostravě obviněná za stalking neboli nebezpečné pronásledování. Trestný čin, který náš trestní řád zná teprve třetím rokem.

„Lži a pokrytectví se ti vrátí prostřednictvím matky, která brzy skončí na kriplkáře. Jste bezpáteřní krysa, která brzy chcípne.“ Takové znění měla jedna z tisíců SMS zpráv, kterou v soudní síni citovala státní zástupkyně. Takovéto zprávy dostával Richard Pachman od Renaty Godina. Pod svým jménem vystupovala žena jako uctivá fanynka. Anonymně však Richardu Pachmanovi vyhrožovala, narušovala jeho soukromí, děsila ho.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Richard Pachman o tom, co se mu děje, tři roky nemluvil. Až pak se odhodlal a oslovená policie dotáhla případ za půl roku k soudu. Tady se znovu potkal se ženou, do které by nikdy neřekl, čeho je schopná.

Obžalovaná ani její obhájkyně nechtějí případ až do konce soudního řízení komentovat.

V soudní síni se Renata Godina skladateli omluvila. Teď jí za stalking hrozí až tři roky ve vězení. Od roku 2010, kdy po řadě evropských zemí uznala nebezpečné pronásledování jako trestný čin také Česká republika, už za něj padlo několik desítek rozsudků. Na organizaci Bílý kruh se obrátily téměř čtyři stovky možných obětí. Richard Pachman je chce povzbudit.

O svých zážitcích napsal také knihu. Znovu se s Renatou Godina potká u dalšího dějství soudního líčení v Ostravě 24. května.