Romové v Ostravě slavili svůj mezinárodní den

Ostrava - Vysoká nezaměstnanost, špatné bydlení, diskriminace a bezdůvodné umisťování dětí do pomocných škol, to jsou nejčastější problémy ostravských Romů. Na třech místech ve městě se na ně dnes snažili zapomenout během oslav Mezinárodního dne Romů. Zpívalo se, tančilo a jedla se tradiční cikánská jídla.

O cikánském pláči - touto tradiční písní, která vystihuje i pocity ostravských Romů, dnes  Štefan Žiga se svým synem zahájili oslavu dne Romů.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Štefan Žiga si nestěžuje. Živí se zedničinou a má 22 let praxe. Se získáváním práce problém nemá. S manželkou a šesti dětmi mají kde bydlet a mají práci. Mezi ostravskými Romy jsou ale spíše výjimkou. Manžel Márie Rybárové pracoval 10 let jako jeřábník. Pak o zaměstnání přišel a od té doby je doma. Podle své ženy proto, že je Rom. Mária Rybárová se bojí, že její děti na tom nebudou lépe. Úřednice je totiž, údajně bez jejich vědomí, poslaly po školce rovnou na pomocnou školu a tím jejich šanci na další vzdělání snížily na minimum. 

Tradiční jídlo, hudba, připomínání tradic a romského jazyka. I tak dnes stovky Romů v Ostravě oslavovaly svůj den. Podle Zdeňka Kroščena se dětem ztrácí romština, a tak ji chtějí přiblížit. Nechyběly ani tradiční marykle. Hlavní ingrediencí je mouka, voda a kefír. 

Při posledním sčítání obyvatel se ke své národnosti většina Romů nepřihlásila. Podle odhadů jich v České republice žije více než čtvrt milionu.