Archeologové objevili hrob největšího tankového esa 2. světové války

Vrbovec (Znojemsko) – Archeologové z Moravského zemského muzea objevili ve Vrbovci na Znojemsku hrob německých vojáků, kteří padli ve 2. světové válce. Jedno z těl patří Kurtu Knispelovi, který je považován za vůbec nejlepšího tankového střelce této války.

„Nález Knispelova těla je skutečně úspěch, protože se do poslední chvíle nevědělo, jestli v tom hrobě skutečně je a pokud ano, jestli bude možné jeho pozůstatky identifikovat,“ potvrdila Eva Pánková z Moravského zemského muzea. U kostry Knispela se našla jeho identifikační známka.

Knispel byl příslušníkem německého 503. oddílu těžkých tanků, který bojoval tady na území Moravy, zejména v okolí Mušova, Vlasatic a Nové Vsi. „Zajímavostí je, že Knispel se narodil v Československu, v obci Salisov u Jeseníku. Národností byl ale Němec,“ řekl archeolog Moravského zemského muzea Vlastimil Schildberger.

Záhy poté, co ho Němci odvedli do armády, se ukázalo, že je mistrným střelcem. Bývá považován za jednoho z nejlepších tankových střelců 2. světové války – v bojích dosáhl 168 potvrzených vítězství. Podle archeologů tento počet asi už nikdo nepřekoná.

NO COMMENT: Exhumování těl Kurta Knispela a dalších vojáků (zdroj: ČT24)

Archeolog Vlastimil Schildberger o Knispelově povaze

„Byl odveden, asi si moc vybrat nemohl, ale nacistou patrně nikdy nebyl. Nebyl totiž vyznamenán těmi nejvyššími německými řády, dostal pouze Železný kříž 1. a 2. třídy a Řád Německa. Měl totiž osobní problémy s výstrojí a ukázněností, nosil dlouhé vlasy a plnovous. V osobních záznamech německé strany má napsané, že se zastal nějakého ruského zajatce, když ho bil příslušník SS na východní frontě. Toho příslušníka SS Knispel dokonce zbil. Kvůli incidentu přišel o šanci na nějaké povýšení.“

Knispel bojoval v Normandii, u Budapešti, a nakonec zemřel na Moravě, kam jeho jednotka ustoupila. „V bojích u Vlasatic nebo u Nové Vsi byl těžce zraněn, údajně měl utrpět průstřel břicha. Byl převezen do vrbovecké školy, kde se nacházel lazaret a kde následující den zemřel,“ vysvětlil Schildberger. Knispel ale pravděpodobně nezemřel v důsledku průstřelu břicha, protože archeologové po exhumování jeho těla našli v jeho lebce střepinu.

Knispel byl pohřben spolu s dalšími německými vojáky vedle hřbitovní zdi. Dnes na místě roste jabloňový sad.

Němečtí vojáci budou pohřbeni na Ústředním hřbitově v Brně

Jabloňový sad ve Vrbovci začali archeologové prozkoumávat už vloni na podzim. O umístění Knispelova hrobu se sice vedly dohady, ale podle německých historiků to mělo být právě tady. Za pomoci sond a detektorů archeologové nakonec v hloubce 1,5 metru objevili první tělo.

V hrobu se má podle německých záznamů nacházet 12 až 14 německých vojáků. Brněnským archeologům se zatím podařilo exhumovat sedm těl. „U některých se našly i identifikační známky, které nám pomohou určit jejich jméno a z jaké jednotky pocházeli. Tito vojáci přišli z lazaretu, proto u sebe neměli skoro nic – jen pár knoflíků, lžičku, několik osobních věcí po kapsách,“ řekl Schildberger.

Všichni budou po exhumaci pohřbeni na Ústředním hřbitově v Brně v části německého polního hřbitova.

Kurt Knispel

Narodil se 20. Září 1921 ve vesnici Salisov na Jesenicku jako československý občan německé národnosti. O 17 let později se Sudety staly součástí nacistického Německa a z Kurta se v rámci kolektivního udělování občanství stal Němec.

V létě 1940 vstoupil devatenáctiletý mladík do Wehrmachtu. Výcvik ukončil jako tankový nabíječ a střelec. O rok později už Knispel bojoval v oblasti Minska a Smolenska, od září 1941 do ledna 1943 bojuje také před Leningradem, u Volchova a Ladoze. Za toto období má jako střelec přiznaných dvanáct zničených tanků.

V dubnu 1943 byl Knispel převelen k 1. Kompanie, schwere Panzer-Abteilung 503. S ní se zapojil do bojů v Kurském oblouku v rámci operace Citadela. Podle členů posádky byl Knispel brilantní střelec, který dokázal zasáhnout tank až na vzdálenost tří kilometrů. Na podzim 1944 se jednotka z Francie přesouvá na východní frontu do Budapešti, kterou chtěli Němci ve své poslední ofenzivě dobýt.

Po těžkých bojích v Maďarsku Knispelova jednotka ustupuje přes Rakousko na území Protektorátu Čechy a Morava. Podle dostupných pramenů zemřel 28. dubna 1945. Kde a za jakých okolností zemřel, ale není jasné. Podle jednoho ze zdrojů byl těžce zraněn u vesnice Stronsdorf v Dolním Rakousku a zemřel v nedalekém Vrbovci na Znojemsku, kde byl také pochovaný. Jiná verze ale říká, že byl zabit ve Vlasaticích.

Celkem Kurt Knispel dosáhl 168 potvrzených vítězství, z toho 42 jako velitel tanku a 126 jako tankový střelec.

(zdroj: www.kurt-knispel.webnode.cz)

Vstup Barbory Lukšové (zdroj: ČT24)