ODS v Ostravě chce Topolánkovi zrušit místní buňku

Ostrava - Oblastní rada ODS v Ostravě navrhla výkonné radě strany, aby zrušila místní buňku Ostrava-centrum, jejímž členem je bývalý předseda strany Mirek Topolánek. „Nejsou-li schopni někoho vyloučit, tak mu aspoň zruší místní sdružení. Vypovídá to o stavu a vnitřních mechanismech současné ODS,“ reagoval Topolánek. Informaci přinesl deník Právo.

„Doufám, že výkonná rada k tomu bude přistupovat s rozmyslem,“ dodal Topolánek. Bývalý premiér už ale občanské demokraty delší dobu kritizuje. Naposledy se do strany a jejího předsedy Petra Nečase ostře pustil po mizivém zisku Přemysla Sobotky v prezidentských volbách. „Časy se mění. Já bych jako předseda po takovém výsledku byl už po politické smrti,“ uvedl tehdy pro ČT.

Loni v prosinci v rozhovoru pro Týdeník Euro zase prohlásil, že nemá v plánu zaplatit v březnu členský příspěvek: „Obávám se, že moje ochota zaplatit v březnu příštího roku další členské příspěvky, a tím demonstrovat pokračování svého členství, se bude limitně blížit nule.“ Na adresu ODS se vyjádřil kriticky i loni na listopadovém kongresu strany. Tehdy varoval, že se ODS stává malou stranou, a přirovnal ji k Titaniku.

Topolánek do ODS vstoupil v roce 1994 a v listopadu 2002 se po Václavu Klausovi stal jejím předsedou. Z čela strany odešel před volbami v roce 2010, a to i po nátlaku z řad vlastních spolustraníků. Nahradil ho Petr Nečas.