Soud rozšířil zatykač na Petra Wolfa na celý svět

Ostrava - Soud vydal mezinárodní zatykač na uprchlého exposlance Petra Wolfa. Dosud byl v platnosti jen evropský zatýkací rozkaz, nový příkaz platí pro celý svět. Existuje totiž podezření, že se bývalý politik odsouzený za dotační podvod skrývá v zemi, která není v Evropské unii.

„Předseda senátu úzce spolupracuje s policií, koná úkony, které směřují k dodání odsouzeného do výkonu trestu. Po dohodě s policií vydal koncem měsíce března mezinárodní zatýkací rozkaz,“ potvrdila mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Plchotovoá. Soudce Miroslav Mucha pouze dodal, že pro vydání mezinárodního zatykače byly splněny podmínky.

Odsouzený Petr Wolf zatím komunikuje s justicí jen tím způsobem, že posílá soudu splátky svého peněžitého trestu ve výši 5 milionů korun, ke kterému byl vedle šestiletého vězení odsouzen.

Podmínkou a peněžitým trestem soud potrestal i jeho spoluobžalovanou manželku Janu Wolfovou. Pokud by splátky neplnili, přišli by o majetek, což je především rodinný dům v Ostravě-Petřkovicích a chata v Beskydech. Podle pravomocného rozsudku Wolf a jeho žena podvedli ministerstvo životního prostředí, od něhož dostali v letech 2005 až 2006 dotace v celkové výši 11 milionů korun na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací.

Policie začala po někdejším poslanci ČSSD pátrat na konci ledna poté, co se úspěšně vyhýbal převzetí výzvy k nástupu do vězení. V polovině února soud vydal evropský zatykač. Wolf opakovaně prohlašoval, že rozsudek považuje za nespravedlivý. Napadl ho i dovoláním k Nejvyššímu soudu.

Vydáno pod