Hledaná Eliška se v úterý nevrátila domů kvůli špatné známce ve škole

Vlčnov - Devítiletá školačka Eliška Š., kterou včera v okolí Vlčnova hledalo více než sto lidí, předtím nepřišla domů kvůli špatné známce ve škole. Po noci venku a včerejším nalezení nyní školačka stále ještě zůstává v uherskohradišťské nemocnici.

O momentálním stavu děvčete lékaři nesdělili žádné detaily. Když ji ale včera policejní vrtulník našel, byla pouze podchlazená a na nohách měla pohmoždění s oděrkami.

Dnes ráno Elišku v nemocnici v Uherském Hradišti vyslechli policisté. Její výpověď potvrdila to, co bylo zjevné již včera - Eliška se nestala obětí žádného trestného činu a domů se nevrátila z vlastního rozhodnutí. Kriminalisté její důvody tlumočili tak, že dostala ve škole špatnou známku a nechtěla, aby si o ní rodiče mysleli, že je hloupá.

Kvůli podobným důvodům Elišku už hledali policisté loni v lednu. Tehdy ji ale našli v lese už po hodině hledání.

Elišku nakonec našla posádka vrtulníku

Tentokrát více než stovce policistů, dobrovolníků a navíc policejnímu vrtulníku trvalo hledání o poznání déle. Začali s ním už v úterý okolo desáté hodiny, pokračovali po většinu noci a děvče našli až po třetí hodině odpoledne. Nezávisle na sobě ji tehdy u benzinové pumpy, kam se předtím přemístila z lesa, spatřili okolojedoucí řidič a pilot vrtulníku.

Člověkem, který nakonec celou pátrací akci úspěšně zakončil, byl pilot policejní helikoptéry Tomáš Jebousek. „Po tom, co jsme ji takzvaně na oči a s pomocí denní kamery uviděli a na zemi následně identifikovali, jsme pocítili obrovskou úlevu,“ popsal pilot bezprostřední pocity, které s posádkou zažíval. Uvedl také, že museli prohledat poměrně rozsáhlou oblast. „Dvakrát jsme se museli vracet pro palivo a dívku jsme našli až napotřetí. Zaplať pánbůh, zrovna se totiž začalo kazit počasí,“ dodal Jebousek.

Celá akce tak skončila úspěchem, což těšilo i vlčnovského starostu Jana Pijáčka (ODS). „Konec dobrý, všechno dobré. Slečna je v pořádku a energie všech lidí nepřišla vniveč,“ nechal se slyšet starosta, který tak dodržel svůj úterní slib, že bude na nohou do doby, než se školačka najde.