I matka ubitého Vietnamce dostala odškodné milion korun

Brno - Matka Hoanga Sona Lama, kterého před čtyřmi roky v Brně brutálně ubili policisté, dostala od českého státu odškodné milion korun. Dnes o tom rozhodl brněnský městský soud. Stejnou částku soud přiřkl na začátku března i jejímu vnukovi, tedy synovi mrtvého Vietnamce. Právník pozůstalých přitom požadoval v obou případech padesát milionů.

Soudce Pavel Matouš odůvodnil rozsudek tím, že smrt dítěte má za následek újmu rodičů. „Zasahující policisté evidentně způsobili smrt Lama a z toho plyne jednoznačný nárok Lamovy matky,“ dodal soudce.

Zároveň ale odmítl požadovanou výši padesáti milionů, která měla sloužit jako prevence do budoucna. „Vycházíme ze zákona, kde je jako základ stanoveno 240 tisíc korun. Lze to z různých důvodů navyšovat - v tomto případě kvůli brutalitě zákroku. Jedná se ale o kompenzaci, odškodné nemůže mít výchovný charakter,“ argumentoval Matouš podobně jako jeho kolega Jan Sedláček před měsícem při stejné kompenzaci pro syna ubitého muže.

K dnešnímu soudu došlo poté, co selhaly pokusy o mimosoudní vyrovnání. Rodina už dopředu avizovala, že je ochotna odškodné výrazně snížit, pokud se ministerstvo vnitra ženě omluví a navrhne samo odškodné. „V dopise ministr sice vyjádřil lítost nad úmrtím, ale jen osobní. Bylo nám sděleno, že jsme si sami měli napsat text omluvy a navrhnout ji ke schválení,“ zdůvodnil právník pozůstalých Marek Sedlák krach jednání.

Milion korun dostal od státu i syn ubitého muže

Už na začátku března se odškodného dočkal syn ubitého muže. Ačkoli také požadoval padesát milionů korun, brněnský městský soud mu přiznal jeden milion. Osmnáctiletý syn Hoanga Sona Lama, který od rozvodu svých rodičů žije v Německu a svého otce viděl naposledy necelé dva roky před jeho smrtí, hodlá peníze použít na financování svého studia.

Právní zástupce rodiny ubitého Vietnamce Sedlák se už v březnu po prvním verdiktu nechal slyšet, že částka podle něj nezabrání opakování podobných případů. „Částka jeden milion není pro ministerstvo vnitra nic, určitě se kvůli tomu nebude řešit, kdo je za to odpovědný. Jako prevence je tedy tato suma zcela nefunkční,“ řekl právník pozůstalých.

I soudce Jan Sedláček, stejně jako dnes soudce Matouš ale tyto argumenty odmítl. Přihlédl k psychické újmě pozůstalých, ale zároveň upozornil, že není možné odškodnění vnímat jako způsob exemplárního potrestání ministerstva, potažmo policie. „Pokud žalobce zdůrazňoval sankčně-preventivní charakter žaloby – tedy, že chce policii odradit od podobného postupu v budoucnu, tak takovouto možnost český právní řád neskýtá,“ konstatoval soudce Sedláček.

Policista za ubití Vietnamce dostal deset let

Hoang Son Lam zemřel 4. ledna 2009 v podvečerních hodinách v Körnerově ulici. Trojice policistů tehdy přijela prověřit oznámení, že Vietnamec demoluje zařízení bytu a napadá přítomné. Po příjezdu policie ale seděl muž v křesle. Zásah přesto vyvrcholil agresivním útokem na Vietnamce. Muže měla napadnout kromě policistů i sousedka. Vietnamec po zásahu skončil v policejní cele, kde si opakovaně stěžoval na bolesti. O den později zemřel. Měl zlomená dvě žebra, protrženou slezinu a krvácel do dutiny břišní.

Co byl Delta tým

Odsouzení policisté byli členy takzvaného Delta týmu. Šest členů někdejší elitní zásahové jednotky mezi sebou soupeřilo v tvrdosti zásahů. Jejich činnost v terénu provázela bezdůvodná agresivita vůči menšinám, soupeření v tvrdosti zákroků nebo ponižování zatýkaných. Příslušníci týmu si navíc pořizovali inscenované fotografie, na kterých nechyběla krev nebo nahota. Po zásahu v brněnské Körnerově ulici se Delta tým, kam Srnský, Jaroš i Šimoník patřili, rozpadl. Údajný šéf Delta týmu Martin Foltýn odešel do civilu a zbylí dva policisté slouží u zásahové jednotky Zlínského kraje.

Nynějším sporům o odškodné tak už předcházel samotný soudní proces s viníky Vietnamcovi smrti. Policista Josef Srnský dostal za útok deset let za mřížemi. Vietnamcova sousedka Kateřina Slavíčková si aktuálně odpykává osmileté vězení. Policisté Jarmil Šimoník a František Jaroš dostali tříleté tresty, protože proti útoku nezakročili.