Ze zchátralého sila vznikne moderní stavba

Olomouc – Zchátralé, téměř osmdesát let staré silo u nádraží Olomouc-město čeká kompletní proměna. Z technické budovy, kterou dvacet let nikdo nevyužíval, bude moderní prosklená stavba. Nabídne kanceláře a výhled na celé město. Stane se další dominantou Olomouce.

Od roku 1936 stavba fungovala jako silo. Dvacet let už se nevyužívá, pod střechu se nastěhovaly desítky holubů. Právě střecha jako jediná zmizí. Nad sedmnáct metrů vysokou konstrukcí vzniknou čtyři patra kanceláří. Z obyčejného sila tak vznikne Silo Tower – budova, která se stane dominantou této části města.

„Obecně vítám, když se každá zóna, která není příliš vábná, nějakým projektem začne zlepšovat. Území kolem tratě určitě začne taky získávat novou podobu,“ říká primátor Olomouce Martin Novotný (ODS). Stavba by měla být hotová v lednu příštího roku. Už teď se ozývají první zájemci o pronájem kanceláří.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„V každém případě to bude jen pro ty, kteří budou mít odvahu stát proti tomu velkému prostoru, pro kreativce, a nechat se inspirovat tím, na co budou koukat,“ nechala se slyšet architektka a autorka návrhu Blanka Zlámalová. V Olomouci už jedna podobná stavba, která se doslova vznáší nad městem, stojí. Prostor nad obilným silem kousek od olomoucké tržnice se před šesti lety proměnil v rodinný dům. A právě jím se inspirovali i autoři návrhu Silo Tower.