Olomouc zahájila boj s hlodavci

Olomouc - V Olomouci začala deratizace zhruba tří set kilometrů kanalizačních stok. Akce za asi tři sta tisíc korun by měla vyhubit skoro všechny potkany, kterých jen pod Olomoucí žije zhruba dvě stě tisíc. Likvidace potkanů má dva důvody. Jeden je hygienický, potkani totiž přenášejí množství nemocí a další je ekonomický. Hlodavci dokáží ve stokách napáchat obrovské škody.

V kanálech pod Olomoucí je živo. Jsou tam tisíce potkanů. Jediný pár se totiž za rok stihne rozmnožit až na osm set jedinců. Podle slov deratizátorů vrhne samice do roka tři až sedm krát po pěti až patnácti kusech mláďat.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Hlodavci způsobují poškození kanalizačních stok, přípojek a dostávají se i z šachet do obytných částí, kde běhají po chodníku.

Jen v Olomouci je kolem šesti tisíc kanalizačních vstupů. Jedna dvoučlenná posádka jich tak musí denně ošetřit zhruba tři stovky.

Na jednu třítýdenní deratizaci padnou skoro dvě tuny návnad. Je v nich rybí moučka. Návnada potkanům způsobí vnitřní krvácení. Trvá asi pět dní, než zvíře uhyne. Ostatní jedinci z toho usoudí, že otrávený potkan uhynul stářím a návnadu proto klidně sežerou také. Kdyby potkan uhynul hned po pozření návnady, ostatní jedinci už by se jí nedotkli.

Potkani jsou velmi odolní. Pokud by je jed nezabil, narodí se jim mláďata, která už budou vůči návnadám mnohem odolnější. I proto je nutné deratizovat stoky minimálně dvakrát do roka.