Začínají opravy výtluků po zimě

Moravskoslezský kraj - Jako mnohem horší než vloni silničáři hodnotí stav silnic v Moravskoslezském kraji po letošní zimě. Výtluků je na nich až o 15 % více. Silničáři v těchto dnech zahajují opravy trvanlivější teplou směsí. Do konce dubna by mělo zmizet i rychlostní omezení mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem.

Silnice mezi Sviadnovem a Staříčem na Frýdeckomístecku slouží řidičům spíše jako slalomová dráha. Na několika stech metrech tu číhají desítky výtluků. Podle moravskoslezských silničářů je to jeden z úseků, který letošní zimu odnesl nejvíc.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Stav silnic ale není po dlouhé zimě špatný jen na Frýdeckomístecku. Výmoly jsou v celém kraji. A je jich o 15 % víc, než po loňské zimě.

Kvůli výtlukům je také už téměř dva měsíce omezená rychlost na osmdesát kilometrů v hodině na hlavním tahu z Ostravy do Frýdku-Místku. A to i přesto, že silničáři největší díry zalepili už v průběhu zimy. Vrhnou se na ně znovu a dosavadní záplaty nahradí trvanlivějším materiálem. Ředitelství silnic a dálnic předpokládá ukončení omezení do 2 až 3 týdnů.

Jen na opravu výtluků má Správa silnic Moravskoslezského kraje letos vymezených padesát milionů korun. Do konce října by pak mělo být opravených 90 % takovýchto výmolů. „Toto je částka, kterou každoročně vyčleňujeme na opravu výtluků. Předpokládáme, že bude dostatečná, protože mnoho výtluků se opraví i v rámci souvislých oprav, tzn., jsou to ucelené tahy, kde vyměníme koberec,“ informoval Milan Novák, technicko-provozní náměstek SS MSK.

Na další plošné opravy kraj vyčlenil dalších skoro sto padesát milionů.