Soupeřem Prostějova bude ve finále pražský Olymp

Praha - Volejbalistky Olympu Praha postoupily do finále extraligy a stejně jako loni se o titul střetnou s favorizovaným Prostějovem, který vyhrál poslední čtyři ročníky. V rozhodujícím pátém semifinále zvítězily svěřenkyně trenéra Stanislava Mitáče v domácím prostředí nad Přerovem 3:0, série o titul začne v sobotu v Prostějově.

Oba soupeři si v semifinále udrželi domácí neporazitelnost, tři ze čtyř předchozích zápasů přitom rozhodl až tie-break. Dnes poprvé se hrály jen tři sety. Olymp vstoupil do zápasu nervózně, ale přerovský náskok dokázal vymazat a první set ještě zachránil. Pak už domácí volejbalistky naopak na hrací ploše kralovaly. „Na začátku jsme byly strašně nervózní,“ přiznala opora Olympu Andrea Sládková v České televizi.

Trenér Mitáč čekal po předchozích semifinálových zápasech další urputnou bitvu, ale potěšilo ho, jak se hráčky vyrovnaly s vypjatou atmosférou. „Jsem nesmírně spokojený, že jsme to zvládli a jak snadno jsme to zvládli,“ prohlásil.

Kouč Přerova Leopold Tůma litoval ztracené první sady. „Dlouho jsme v ní byli vepředu a měli náskok, ale vlastními chybami jsme se pak vyvedli z tempa. Holky to nezvládly, tu televizi ani atmosféru, dobře nehrál nikdo,“ posteskl si Tůma. Jeho celek se v sérii o třetí místo utká na dva vítězné zápasy s Olomoucí, poprvé se hraje už ve středu.

Přerov stále může dosáhnout nejlepšího výsledku v historii. Do extraligy klub vstoupil v roce 2003, kdy koupil licenci od Frenštátu pod Radhoštěm, z úspěšného celku tehdy přešel i nynější přerovský kouč Tůma. Maximem moravského týmu v nejvyšší soutěži je čtvrté místo před šesti lety.

Výsledek semifinále play-off volejbalové extraligy žen

Olymp Praha - Přerov 3:0 (22, 18, 22)

Nejvíce bodů: Sládková 12, Kvapilová a Mlejnková po 11, Patočková 10 - Mátlová a Rosenbergerová po 10, Gambová 7. Konečný stav série: 3:2.