Přívaly vody zbrzdily stavební práce na přehradě

Prostějov - Stavební práce na Plumlovské přehradě u Prostějova, jejíž napouštění má být zahájeno na sklonku jara, zbrzdily nečekané přívaly vody z řeky Hloučely. Vodohospodáři zatím netuší, zda velká voda z jarního tání poškodila hráz přehrady, což by mohlo oddálit termín jejího napouštění.

„Příval vody zanesl do nádrže i větve a odpad, který ucpal odtokové zařízení. Vodohospodáři nyní čistí česla a odstraňují naplavený nepořádek. Jakmile hladina vody klesne, budou sčítat škody, které voda napáchala na samotné hrázi,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Vedení Povodí Moravy se v závěru týdne sejde se stavbyvedoucím a poté rozhodne o případné úpravě harmonogramu. „Stavbaři se snaží práce upravit tak, aby nabrali co nejmenší skluz. Téměř veškerá činnost se přesunula na korunu hráze, kde betonují základové pasy a odstraňují svrchní vrstvu zeminy,“ podotkla Tomíčková.

Podle původních plánů mělo být napouštění přehrady zahájeno na přelomu dubna a května, voda do nádrže ale začne proudit nejdříve až v závěru května. Podle Povodí Moravy by přehrada přesto mohla být do léta částečně napuštěna vodou, aby se v ní opět mohli koupat lidé, na což netrpělivě čekají majitelé restaurací a rekreačních objektů v okolí.

Vodní nádrž v Plumlově se začala vypouštět v září 2009 a těžba sedimentů z jejího dna byla zahájena v závěru roku 2010. Čištění dna nádrže včetně přilehlého Podhradského rybníku stálo 140 milionů korun. Rekonstrukce hráze přehrady začala se zhruba tříměsíčním zpožděním oproti původnímu plánu loni v září. Prodlevu způsobily námitky některých neúspěšných uchazečů o zakázku.