Velké podniky vyjednávaly podmínky s odboráři

Ostrava - Mnohaměsíční vyjednávání o platech v průmyslu je u konce. Další velký zaměstnavatel uzavřel kolektivní smlouvu. Ve strojírenské skupině Vítkovice letos platy porostou jen o jedno procento. Reálné mzdy tak klesnou. Podobně dopadlo jednání i v dalších podnicích. Manažeři se obávají, že letošní rok nebude příznivý.

Po osmi měsících vyjednávání je dobojováno, důvod k radosti ale není. Platy ve Vítkovicích porostou jen mírně a při započítání inflace dokonce klesnou. „Nemůžeme říct, že jsme spokojeni ani nespokojeni.  Vycházíme z toho, jaké jsou momentální možnosti firmy," informoval Ladislav Sladký, předseda odborového sdružení Vítkovice.   

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Odbory se s vedením dohodly, že platy porostou o pět procent, ale rozložených do tří let. A zaměstnanci to jisté nemají. Vše bude záviset na produktivitě práce. 

Ani v ostatních velkých firmách si zaměstnanci letos moc nepolepší. Odhad inflace podle ministerstva financí pro letošní rok je 2,1 %. Vyšší nárůst budou mít jen Třinecké železárny a Hyundai.

„Největší téma kolektivního vyjednávání byla ochrana pracovních míst a to, jakým způsobem lze přečkat tuto těžkou dobu,“ uvedl Josef Středula, předseda Odborového svazu KOVO.

Mzdy sice neporostou tak, jak by si zaměstnanci přáli, odborářům se ale většinou podařilo udržet všechny v minulosti vybojované výhody, např. pět týdnů dovolené, příplatky a bonusy.

Největší zaměstnavatel v MS kraji, společnost OKD, ale ještě jasno nemá. Jednání se protahují. Uhlí totiž nejde na odbyt, šachty omezují těžbu a firma musí šetřit. „Měli jsme původně navrženo šest procent v tarifech. To je samozřejmě v dnešní situaci nereálné, proto hledáme i v této oblasti kompromisní řešení,“ uvedl Jaromír Pytlík, předseda odborů OKD. Společnost OKD chce situaci komentovat až poté, co dojde k uzavření dohody.

Odbory věří, že se situace ve druhé půlce roku zlepší a firma to pak vynahradí horníkům Vánočním platem.