V Olomouci začal 48. ročník mezinárodního festivalu AFO

Olomouc - Přehlídka populárně - vědeckých filmů Academia Film Olomouc chce letos prokázat nenahraditelnost a hravost obávané matematiky a pevně stanovit často smazávanou hranici mezi seriózní vědou a pseudovědou. Jako jeden z hlavních hostů přijel prezident Australských skeptiků Richard Saunders.

Origami propadl už v roce 1973 a tvrdí, že matematika a skládání z papíru k sobě mají velmi blízko. Sedmačtyřicetiletý Australan přijel do Olomouce vybaven malými barevnými papírky a hodlá tu přiblížit i svůj skepticismus. „Origami je mnohem více forma umění než matematika, ale pokud chcete vyrábět z papíru komplikovaná zvířata a jiné tvary, musíte matematice velmi rozumět. Všechny ty úhly, roviny, zlomy jsou matematice vlastní,“ komentoval svou zálibu Richard Saunders.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Vymyslel stovky tvarů. Slona skládal asi tři minuty. Některé ze svých oblíbených skládanek chce naučit i diváky, co přijdou na projekce tří desítek soutěžních filmů.

„Filmy přišly ze všech kontinentů, je zde hodně evropských snímků, zastoupeno je i USA nebo Austrálie. Výběr je hodně pestrý, a to regionálně i tématicky,“ uvedl Jakub Korda, ředitel festivalu AFO.

Festival začal ve dvě hodiny odpoledne projekcí snímku s tematickým názvem Příběh matematiky: Jazyk vesmíru.

Filmové dění bude ovládat hanáckou metropoli až do neděle. Přijede i zakladatelka slavné facebookové stránky „I fucking love science“, která má více než čtyři miliony fanoušků z celého světa nebo jeden z nejcitovanějších českých vědců Pavel Hobza.